Syke av foreldres krangling

Økning av barn som trenger hjelp på grunn av foreldres krangling. – Noen barn blir alvorlig syke, sier psykolog.

Lucia Eidar

Lucia Eidar ved BUPA i Tønsberg mener foreldre bør bli flinkere til å søke hjelp.

Foto: Aina Indreiten / NRK

– Foreldre som krangler bør søke hjelp mot konfliktene slik at krangelen ikke går ut over barna.

Det sier psykolog Lucia Eidar ved Barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling i Tønsberg (BUPA).

Mange barn opplever foreldrenes krangel som en belastning, og de siste årene har BUPA opplevd en økning av barn som trenger hjelp.

Blir syke

– Vi har opplevd at flere barn har kommet hit den siste tiden. De lider på grunn av store konflikter mellom foreldre. Vi har dessverre ingen tall, men ser at det har blitt et økende problem, sier Eidar.

Hvis foreldre diskuterer og kommer fram til løsninger når de er uenige, oppleves det som bra for barn. Men når foreldre krangler over de samme temaene gang på gang, uten at det fører til noen løsning, går det ut over barnas psykiske helse.

Barn kommer i en lojalitetskonflikt når foreldrene krangler og blir redde for å si noe galt, sier Eidar.

– Når barn har levd i en slik situasjon over tid, så ser vi at de har en tendens til å utvikle symptomer. Det kan være at de blir syke eller at de begynner å gjøre det dårlig på skolen. Det kan også være at de trekker seg tilbake eller blir veldig aggressive.

Les også: Barnebidrag til myndige barn?

Les også: Slik overlever du skilsmissen

Bruker opp energien

I enkelte tilfeller kan barna også utvikle store psykiske problemer.

- Vi har blant annet ungdommer med alvorlige spiseforstyrrelser og sosial angst. Noen er også deprimerte etter lang tids konflikt mellom foreldrene, forteller psykologen.

– Hvilke råd har du til foreldrene?

– De voksne lider også, og de bruker veldig mye energi på å løse konflikter. Dessverre går det utover den oppmerksomheten de egentlige skulle gitt til barna. Det er viktig at foreldrene jobber med et bedre samarbeid, selv om de ikke bor under samme tak.