Barna går på skole i høstferien uten tvang

I stedet for å sitte hjemme i sofaen med hver sin Ipad og få vondt i ryggen, er 17 barn i alderen åtte til 12 år på matskole i høstferien.

17 barn bruker høstferien til å gå på matskole.

– Vi vil mye heller være her, sier Mikkel på 8 år, som synes det er kjempestas å slå på kjøkkenmaskinen som blander fisk til fiskeburgerne.

Det er en koselig stemning i kjøkkenet på Nedre Jønholt gård. Det er fyr på peisen og 17 barn står og skjærer grønnsaker, fileterer fisk, lager fiskesuppe og fiskeburgere. Utrolig nok er det nesten kamp om å vaske opp. Det har vel litt med det å gjøre at kjøkkenet er moderne innredet med dampvasker og avspylingsdusj.

Espen Ihlen, som til daglig er kokk på restauranten på Langøya, har i dag gleden av å lære barna om fisk og filetering før det lages fiskemiddag.

Kokk Espen Ihlen sammen med mange barn på matskolen

Barna storkoser seg på kjøkkenet sammen med kokk Espen Ihlen.

Foto: Aija Haugsbakk / NRK

– Noen sier æsj

– For mange av ungene er det å tilberede middag fra bunnen av noe nytt, særlig det å rense fisk. Det er likevel tydelig at de har stor glede av det selv om det var noen som sa "Æsj" til å begynne med, sier Espen Ihlen.

I tre dager fra halv ni til halv fire møter de opp på Nedre Jønholt gård for å lære å lage mat. Kurset er i regi av 4H og kursholdere er Therese Kaalstad og Anja Heimonen.

– Kurset begynner halv ni om morgen med frokost, før barna går i gang med dagens middag og dessert. Desserten i dag blir eplekake. Barna plukker grønnsakene selv på Osebakken andelsgård. Samtidig lærer de litt om nye og kjente grønnsaker, samt fordelene med økologiske råvarer, forteller Anja Heimonen.

Mikkel viser v-tegn og lager mat

Mikkel lager mat og viser V-tegnet for victory, eller seier samtidig.

Foto: Aija Haugsbakk / NRK

Litt ekkelt å rense fisk

– I går laget barna grønnsaksuppe og i dag er det fisk som står på menyen. Vi har vært så heldig å få inn kokken Espen Ihlen til å hjelpe oss. Barna skal også innom bakeriet Rent mel i posen og lære litt om kornsorter og bakverk, sier Therese Kaalstad.

– Det var litt ekkelt å rense fisk til å begynne med, men så gikk det helt fint. Her nede er det gøy å lage mat, og det er bare gøy å vaske opp også, sier 10 år gamle Kajsa.