Barn fra hele Norge har dekorert

Lappetepper fra barn i Norge skal varme jevnaldrende i Kenya. Dronning Sonja har også bidratt på sin spesielle måte.

Lappetepper

Ideen til prosjektet hadde husflidskonsulent Annie Eikenes. Her med et par ferdige lappetepper.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Nå blir det sydd lappetepper for harde livet i Larvik i Vestfold. Lappene er dekorert av barn i hele Norge. Lappeteppene skal gis til barn i Kenya slik at kan ha noe over seg om natten.

Et eget dronningteppe og et prinsesseteppe, som blir sydd på stoffrester fra Dronning Sonjas kreasjoner, skal selges til inntekt for prosjektet.

Tiltaket er en helhjertet humanitær innsats, takket være barn over hele Norge. Annie Eikenes fra Larvik, som er husflidskonsulent i Norges Husflidslag, har tatt initiativet i anledning organisasjonens 100-årsjubileum.

- Det er blant barnemedlemmene våre i ”Ung Husflid” vi har dette prosjektet, sier Annie Eikenes.

Lappene syes sammen

Lappene blir sydd sammen av kvinner i Larvik. Her syr Greta Martinsen.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Barn har dekorert

Lappene er delvis kjøpt inn og delvis gitt som gaver. Så har barn meldt seg gjennom sine skoler og bestilt lapper som de har dekorert. Også mange «store barn» har vært med, sier husflidskonsulenten.

Nå er alle lappene tilbake i Larvik, der voksne kvinner nå syr lappene sammen til tepper.

- Målet er 100 tepper, men det blir nok flere, sier Annie Eikenes.

Lappene er flott dekorert i mange forskjellige varianter. Noen barn har brodert, andre har tegnet. Noen har sydd på, for eksempel, hjerter.

Norsk kontakt i Kenya

Lapp fra Kenya

Noen lapper er laget med linoleumstrykk i Kenya

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Norges Husflidslag har kontakt med en norsk kvinne som bor i Kenya og som bidrar til at teppene kommer dit de skal.

Gjennom humanitært arbeid har kvinnen startet en heklegruppe i Kenya. Medlemmene der har ikke gjort noe annet i livet enn å gå på søppeldynga for å finne mat. Da gruppas medlemmer ble spurt om de ville være med å dekorere lapper, ble de svært engasjerte.

Resultatet ble noen flotte linoleumstrykk som ble sendt tilbake til Larvik. De blir også en del av teppene, forteller Annie Eikenes.

Dronningen bidrar

Husflidslaget tok også kontakt med Dronning Sonja, som velvillig stilte med bidrag. Fra dronningens systue på Slottet har de fått stoff fra dronningens kreasjoner til å bruke i lappeteppene.

Prinsesseteppe

Dette prinsesseteppet skal auksjoneres bort.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

- Det var så fine stoffer at vi har laget egne tepper, sier Annie Eikenes. Det er laget et prinsesseteppe, og så skal de i gang med å sy sammen et dronningteppe. Dette er tepper som ikke skal varme barn i Kenya, men som skal selges eller auksjoneres bort for å skaffe penger til prosjektet, som tross alt koster litt.

Blant annet skal to barn som har dekorert lapper trekkes ut til å få bli med til Kenya sammen med sine foresatte og overlevere teppene.

Dronningteppe og dukker

På bordet ligger dronningteppet som de arbeider med. Elin Gilde Garvik til v. og Annie Eikenes fra Norges husflidslag holder noen dukker mellom seg som også er sydd med stoff fra Dronningen.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK