Hopp til innhold

Får bilder fra krigen rett inn på mobilen – oppfordrer barn til å ta pauser fra sosiale medier

Med et tastetrykk kan barn se brutale videoer fra krigen i Ukraina. Stiftelsen Barnevakten mener mange unge nå kan ha godt av noen ekstra pauser fra sosiale medier.

Rådgiver i Barnevakten, Kjellaug Tonheim Tønnesen

BER FORELDRE FØLGE MED: Kjellaug Tonheim Tønnesen, rådgiver og faglig leder i Barnevakten.no, oppfordrer foreldre til å være ekstra på vakt.

Foto: NRK

Mens mange i foreldregenerasjonen får sin informasjon gjennom tradisjonelle mediekanaler, bruker flere barn og unge i større grad sosiale medier for å oppdatere seg på hva som skjer.

I praksis kan det bety at unge får mer direkte og mindre sensurert informasjon fra krigen i Ukraina enn voksne.

Mange unge har sett, og kommer til å se, videoer som gir sterke inntrykk.

Les også Slik faktasjekker du informasjon i sosiale medier

TikTok fylles av videoer fra krigen i Ukraina.

Plante håp

Kjellaug Tonheim Tønnesen, rådgiver og faglig leder i Barnevakten.no, mener det er viktig å plante et håp hos barn og unge i denne perioden.

Det er viktig å holde fatt i at det også er bra ting som skjer. At hjelpemannskaper er på plass. At mange har fått lov til å reise ut av Ukraina der de blir tatt hånd om og passet på. Prøv å fortelle om det som er bra.

Hun mener et godt råd også kan være at barna tar noen ekstra lange pauser fra sosiale medier om dagen.

Tønnesen oppfordrer uansett foreldre til å oppdatere seg på ulike funksjoner i appene barna benytter seg av.

– Dette er en god anledning til å sette på innstillinger som gjør appene mer barnevennlige. Har man barn som for eksempel er veldig aktive på YouTube, kan man lage brukerkontoer for aldersgruppen mellom 9 og 13 år. Da blir det mye mer avgrenset enn å ha hele YouTube åpen, forklarer hun.

TikTok er også et eksempel på sosiale medium som brukes flittig av de yngste som er utstyrt med mobiltelefon.

TikTok er blitt hele verden for barn og unge. Det er ikke bare dansevideoer, slik det var før i tiden. Følg med på hva barna faktisk ser på, oppfordrer Tønnesen.

Hun anbefaler samtidig å gjøre seg kjent med innstillingene «Family Pairing» som gjør appen tryggere og mer barnevennlig.

Oppfordrer til å snakke med barna

– Når noen legger ut en snap åpen for deling på Snap Map, er det jo ingen som vet hva som faktisk er lagt ut. Det ser man ikke før man faktisk åpner den.

Håvard Listaul jobber i nettpatruljen i Sør-Øst politidistrikt. Også de oppfordrer nå foreldre til å snakke med barna om hva som skjer i Ukraina, og om hva de ser på sosiale medier.

Håvard Listaul fra politiets nettpatrulje Sør-Øst

Håvard Listaul mener det er viktig at voksne vet hva barna deres har sett, slik at det er lettere å snakke med dem og å trygge dem i etterkant.

Foto: Anne Sophie Drouet / NRK

Mange deler fra Ukraina

Mange blir preget av sterke inntrykk fra Snapchat, Instagram, TikTok og andre sosiale medier.

– Jeg blir veldig lei meg. Jeg har sett videoer av en toåring som ble drept og en bil som ble kjørt over av en tanks, sier Tiril Bergseng Hafto.

Mange deler nå bilder og videoer fra det som skjer i sine nabolag på blant annet Snap Map i Snapchat.

Trykker man et vilkårlig sted på det Ukrainske kartet, åpnes en video eller et bilde som er lagt ut i det området automatisk.

Krigsfrykt

MANGE INNTRYKK: Sabrin Ahmed Abdi, Lea Caspersen og Tiril Bergseng Hafto har sett flere videoer fra Ukraina på sosiale medier.

– Det gjør noe med meg

Nettpatruljen understreker at det er viktig at foreldre og andre voksne er klar over hvilke muligheter som ligger i bruk av sosiale medier.

Og at noen barn og unge allerede kan ha sett innhold som kan gi sterke inntrykk.

– Det gjør noe med meg. Jeg er ikke redd for meg selv, men blir redd for de som er i krigen. Det er barn og voksne som har det veldig vanskelig akkurat nå, sier Sabrin Ahmed Abdi.

Skoleledelsen sendte ut melding

Også Nina Henriksen, skolesjef i Horten, advarer om at barn og unge får sterke inntrykk i sosiale medier.

Tirsdag sendte skoleledelsen en melding til foreldre der de ber foreldre snakke med sine barn om det som skjer.

– Det er viktig at foresatte får vite at barna deres får ganske tøffe scener rett inn på mobilen. Vi må hjelpe barna å takle dette, sier Henriksen.

– Spør om hva de har sett

Listaul fra Politiets nettpatrulje tror det er ulikt hvordan barn reagerer hvis de ser videoer med voldsomt innhold.

Noen viser det de har sett til foreldre eller andre voksne, mens andre holder det for seg selv. Sistnevnte gruppe er spesielt viktig å fange opp, og gi anledning til å snakke om det, mener Listaul.

Skolesjefen i Horten anbefaler at samtalene med barn tas i trygge omgivelser.

– Vi bør forsøke å trygge dem på at det ikke skjer noe med dem her, sier Henriksen.