Bar kniv og sigd i narkotikarus

Mannen i starten av 40-årene var rusa på amfetamin, metamfetamin og klonazepam da han kjørte motorsykkel, uten førerkort, i mai i år. Da politiet ransakte ham fant de både kniv og sigd.

Nordre Vestfold tingrett.

DØMT TIL FENGSEL: Her i Nordre Vestfold tingrett ble den 41 år gamle mannen dømt til fem måneders fengsel.

Foto: Anders Wam Bjerkeseth / NRK

Hendelsen er en av mange punkter mannen ble dømt for i Nordre Vestfold tingrett i midten av desember.

Den 41 år gamle mannen har misbrukt narkotika i lange perioder siden tenårene. Han har også hatt perioder hvor han har vært edru, men fikk tilbakefall for noen år siden. Og senest i februar 2015 ble han dømt til 75 dagers fengsel for to tilfeller av kjøring i påvirka tilstand og fire kjøringer uten gyldig førerkort.

Denne gangen er mannen dømt til fem måneders fengsel og en bot på 13 000 kroner, subsidiært 15 dager ekstra i fengsel. Han ga en uforbeholden tilståelse i retten.

Svært mange lovbrudd

Han dømmes for to brudd på straffeloven, tre brudd på legemiddelloven og ni tilfeller av brudd på vegtrafikkloven:

I april, mai og juni ble han stoppet av politiet tre ganger, to i bil og en gang på motorsykkel. Alle gangene var han rusa på narkotika og kjørte uten gyldig førerkort. I tillegg ble han stanset i mars uten gyldig førerkort for motorsykkel, da i edru tilstand. Han unnlot også å stanse for politiet ved to anledninger.

Mannen ble også tatt med 6,5 gram amfetamin på seg da han en sen natt i juni var tatt inn til politistasjonen i Tønsberg.

Prøver som er gjort av mannen de gangene han er blitt tatt av politiet, har påvist bruk av amfetamin, metamfetamin, diazepam, klonazepam og rivotril ved en rekke anledninger også utenom kjøring.

Får sone i institusjon

Retten fant det skjerpende at 41-åringen igjen straffes for kjøring i påvirka tilstand, bare et snaut år etter forrige dom. Påvirkningsgraden var også høy, tilsvarende en alkoholpromille på 1,2.

Mannen har i høst vært under behandling for stoffavhengighet og har ifølge retten vist ansvar og initiativ for å bli kvitt rusavhengigheten. Derfor imøtekom tingretten mannens ønske om å sone straffen som en såkalt paragraf 12-soning, altså at han gjennomfører straffen i en institusjon.

41-åringen får også sperrefrist "for alltid" fra å ta førerkort. Kniven og sigden mannen bar er inndratt.