Hopp til innhold

Naboer vant over barna - ballbingene stenges

Ballbingene ved Sande og Mosserød barneskoler i Sandefjord stenges umiddelbart. Det har Fylkesmannen nå bestemt. Han gir samtidig Sandefjord kommune strykkarakter for håndteringen av saken.

Ballbinge ved Sande skole.

Elevene ønsker ikke at ballbingen ved Sande skole stenges.

Foto: Per Foss / NRK

– La binga leve! La binga leve! Taktfast og tydelig gir elevene ved Sande barneskole uttrykk for sitt syn på at ballbingen ved skolen deres stenges.

Men spørsmålet er om det hjelper. For nå har Fylkesmannen etter fire år med strid, sagt at nok er nok. Ballbingene stenges inntil kommunen finner en løsning som innebærer at bingene ikke skal brukes på kveldstid eller i helgene.

Helsefarlig støy

Svein Lie, fylkeslege i Vestfold

Fylkeslege i Vestfold Svein Lie sier at målet med å stenge ballbingene ikke er å hindre barna i å bruke disse på dagtid.

Foto: Sverre Lilleeng / NRK

Naboene har klaget over støy og etter hvert helseproblemer fordi bingene har vært i bruk også på kvelds- og nattestid.

Fylkeslege i Vestfold Svein Lie sier at grensa for hva som kan være helseskadelig går ved 60 desibel, her har støyen ofte vært oppe i 67 desibel.

Fordi Sandefjord kommune ikke har gjennomført tidligere påbud fra Fylkesmannen om støybegrensning, ble det nå besluttet å stenge bingene helt.

– Fylkesmannens mål er ikke å hindre barna i å bruke ballbingene på dagtid og ettermiddag. Vi ønsker at barn skal ha gode muligheter til fysisk utfoldelse, sier Svein Lie.

– Nå er det opp til kommunen å finne en løsning som ivaretar både barna og naboene.

Vil heller rive

Bjørn Ole Gleditsch

Ordfører Bjørn Ole Gleditsch. Arkivfoto.

Foto: Philiph Hofgaard / NRK

Sandefjord kommune mener fortsatt at offentlige utendørsanlegg ikke kan holdes stengt med kjettinger eller med vakthold.

– Det strider mot våre prinsipper, sier ordfører Bjørn Ole Gleditsch.

Han mener også at dersom de skulle begynne å låse bingene eller innføre vakthold i området, vil det bli svært dyrt og omfattende.

Både Gleditsch og rådmann Gisle Dahn frykter at dette også ville få en smitteeffekt til naboer til andre anlegg ellers i kommunen.

– Derfor er det ikke usannsynlig at vi innstiller på å rive anleggene, sier Gisle Dahn.

Erstatte tippemidler

Ballbingene har kostet flere hundre tusen kroner - penger kommunen har fått av spillemidler fra Norsk tipping.

Reglene er slik at hvis anlegg som er finansiert med tippemidler ikke brukes, kan man risikere å måtte betale pengene tilbake.

– Ja, det stemmer, men det får vi se på, sier Gisle Dahn.