Hopp til innhold

Fransk baker innestengt av byggekaos: – Jeg har tapt 2 millioner kroner

En baker i Skien får 100 000 kroner i støtte fra kommunen etter å ha blitt stengt inne av byggearbeider i et år. Bakeren mener det er for lite.

Den franske bakeren Didier har vært innesperret av byggearbeider i et år i Skien sentrum.

INNESPERRET: Det gamle busstorget i Skien bygges om til park og ny kollektivterminal. Det franske bakeriet Didier går på sparebluss for å overleve byggekaoset og koronasituasjonen.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

– Det har vært veldig vanskelig. Jeg har tapt 2 millioner kroner i omsetning, sier Sebastien Seynaeve.

Han opplevde kjempesuksess da han åpnet det franske bakeriet Didier midt på busstorget i Skien høsten 2018.

Men for et år siden startet arbeidene med å bygge om torget til en park og ny kollektivterminal. Bakeriet ble sperret inne og mange kunder uteble.

Den franske bakeren Didier har blitt innesperret av byggearbeider i et år på Landmannstorget i Skien.

TAPT MILLIONER: Den franske bakeren Sebastien Seynaeve sier at han har tapt over 2 millioner kroner i omsetning fordi busstorget i Skien bygges om til park og kollektivterminal.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

Jobber gratis

Det nye torget skulle stått ferdig til 17. mai, men er forsinket fram til slutten av september. På toppen kom koronakrisen. Nå frykter bakeren konkurs.

Fem ansatte har måttet slutte, mens en er fortsatt permittert. Den franske bakeren står igjen alene i bakeriet og selger kun bakervarer på bestilling på lørdager.

– Jeg har jobbet gratis i 10 måneder, sier han.

Sebastien Seynaeve driver det franske bakeriet Didier i Skien.

IKKE NOK: Sebastien Seynaeve som driver Didier, sier han trenger 450 000 kroner for å kunne drive bakeriet videre etter at han har tapt mye penger.

Foto: Nils Skumsvoll / NRK

Tilbyr 100 000 kroner

Seynaeve mener at byggearbeidene har ført til bakeriets problemer og ba Skien kommune om 700 000 kroner for å dekke det reelle tapet.

Nå vil skiensordfører Hedda Foss Five med støtte fra bystyret tilby bakeren 100 000 kroner i støtte og 100 000 kroner i lån.

– Jeg mener at kommunen skal bidra fordi at han ble særskilt belastet. Han ligger midt på torget og parken hvor det er byggearbeider og fikk en innesperret situasjonen, sier ordføreren.

Sebastien Seynaeve vet ikke om han vil takke ja til pengene.

– Jeg forventer ikke at de betaler 700 000 kroner, men 100 000 er langt fra. Da risikerer kommunen å kaste bort pengene fordi jeg ikke kan betale leverandørene og kan bli slått konkurs, sier han.

Null i koronastøtte

Bakeriet har også søkt om koronastøtte, men fått avslag på grunn av underskuddet på en halv million kroner i fjor.

– Underskuddet skyldes byggearbeidene. Vi har fått null kroner, selv om vi har jobbet og jobbet. Nå får vi dobbelt tap, sier Seynaeve.

Han mener 450 000 kroner er nødvendig for å kunne drive videre.

Forsiktig med støtte

Skiensordføreren mener kommunen skal være forsiktig med å gi penger.

– Det er veldig sjeldent kommunen går inn med støtte, og da har vi gitt lån. Denne gangen har vi litt av skylden, sier Five.

Hun sier at Didier også har fått gratis husleie gjennom kommunens heleide eiendomsselskap siden desember. Nå kan han ikke regne med mer fra kommunen.

– Totalt sett har han fått en betydelig sum. Vi heier på at vi har en fransk baker midt på det flotte torget, men vi må ha tunga rett i munnen. Det er ikke kommunens ansvar å redde bedrifter som sliter, sier hun.

I etterkant har kommunen fått to nye søknader om støtte fra andre bedrifter.

Bakeren forstår at andre næringsdrivende kan reagere på forskjellsbehandlingen.

– Det forstår jeg veldig godt, men situasjonen her er annerledes. Det har vært helt stengt rundt bakeriet lenge, sier Seynaeve.

Kjersti Veel Kraus startet Spleis-aksjon for å redde den franske bakeren.

STARTET SPLEIS: Kjersti Veel Kraus elsker croissantene og havrekjeksene til Didier, og vil ikke miste bakeriet midt på torget.

Foto: Kjersti Veel Kraus / Privat

Spleis-aksjon

Nå får han uventet hjelp. Kjersti Veel Kraus startet som privatperson en Spleis-aksjon for å redde bakeren.

På under en uke er det samlet inn nesten 55 000 kroner.

– Jeg synes det er for dumt at gode initiativ som skjer for byen skal bli ødelagt på grunn av dette. Jeg ble oppgitt at han bare får 100 000 kroner av kommunen når han tapt over 2 millioner kroner. Dette viser at han betyr noe for folk. Han fortjener å få støtte tilbake fra byen, sier hun.