Ba om behandling under tvang for den drapstiltalte

SKIEN (NRK): Aktor mener kvinnen som har tilstått å ha drept John Gerhard Steen, må dømmes til tvungen psykisk helsevern.

Boligen til Steen

John Gerhard Steen ble funnet drept i hjemmet sitt i Langesund 28. januar 2014.

Foto: Jonas Rydèn / NRK

Aktor Alf Martin Evensen brukte sin prosedyre på å fortelle retten at han mener den tiltalte kvinnen, med hensikt, drepte John Gerhard Steen med en stor mengde knivstikk i hodet og at dette var en bevisst handling.

Niels-Christian Schelver og Alf Martin Evensen

Bistandsadvokat Niels-Christian Schelver Petersen og aktor Alf Martin Evensen mener brutaliteten i drapet på John Gerhard Steen er skjerpende for straffen overfor kvinnen som er tiltalt.

Foto: Lorentz Berg / NRK

Voldsomt sinne

Tingretten i Skien har, i to dager, behandlet saken mot kvinnen (44) som er siktet for å ha drept kulturpersonligheten John Gerhard Steen i Langesund.

Statsadvokat Evensen påpekte at vitner har fortalt at kvinnen har et voldsomt sinne og et motiv i en forestilling om at Steen hadde vært utro mot henne.

Evensen mener også at brutaliteten i drapet viser at det har skjedd under særdeles skjerpende omstendigheter.

Påtalemyndigheten mener kvinnen må dømmes til tvungen psykisk helsevern. Aktor peker på at hun trenger behandling og at hun tidligere har vist at hun ikke har nok innsikt i egen sykdom til å ta de medisinene hun blir gitt.

Hun har vært innlagt ved behandlingsinstitusjoner 35 ganger tidligere, men har ikke kunnet holdes på institusjonen mot sin vilje.

Aktor ber om at kvinnen blir dømt til tvungent psykiatrisk helsevern for drapet på John Gerhard Steen i Langesund.

Familien til John Gerhard Steen fryktet lenge at den drapstiltalte kvinnen skulle ta livet av ham. Det fortalte de i dag under rettsaken mot hans tidligere samboer.

Erstatning til de etterlatte

Familiens bistandsadvokat Niels-Christian Schelver Petersen ba om erstatning for utgifter familien har hatt i forbindelse med dødsfallet på rundt 100 000 kroner.

I tillegg ber han om at økonomisk oppreisning etter den traumatiske hendelsen blir satt til 200 000 kroner til de etterlatte barna til Steen.

Les også: Tiltalte tok bilder av avdøde etter drapet

Les også: Barna til avdøde fryktet for farens liv

Ingen trussel

Kvinnens forsvarer, Jan Erik Granmo, sa i sin prosedyre at kvinnen er til behandling ved en psykiatrisk institusjon nå og at det bør være tilstrekkelig for henne. Han mener det ikke er noen grunn til å be om at hun dømmes til tvungen psykisk helsevern.

Jan Erik Granmo

Forsvarer Jan Erik Granmo mener det ikke er noen grunn til å frykte at kvinnen skal være en fare for samfunnet.

Foto: Lorentz Berg / NRK

Granmo sa at kvinnens sinne var rettet mot John Gerhard Steen på grunn av det turbulente forholdet deres. Han mener kilden til aggresjon er borte og at det ikke er noen grunn til å frykte at kvinnen skal være en trussel for omgivelsene sine nå.

Han henviste også til andre saker hvor spørsmålet om erstatning påvirkes av gjerningsmannens psykiske helse. Han mente at den tiltalte kvinnen ikke kan dømmes til en erstatning til flere hundre tusen, siden hun var under psykose da drapet skjedde.

Dom i saken ventes i begynnelsen av neste uke.

Les også: Sjokkert over brutale voldsepisoder mot faren

Les også: Rettspsykiaterne: – Kvinnen kan bli voldelig igjen