Hopp til innhold

Avslørte drapsplaner, men advokaten vil slippe han fri: – Han ble lurt

To av de fire som er tiltalt for drapet på Bård Lanes ber om full frifinnelse.

Advokat Øystein Storrvik i retten første dag i rettssaken etter drapet på Bård Lanes.

FORSVARER: Advokat Øystein Storrvik forsvarer er 23-åring som er tiltalt for medvirkning til drap.

Foto: John-André Samuelsen / NRK

Over to år etter drapet på Lanes er rettssaken i tingretten over. På tampen ble detaljer om den omstridte undercover-operasjonen til politiet nok en gang dratt opp.

En 23-år gammel norsk-brasilianer ble lurt av portugisiske agenter til å fortelle dem at Lanes skulle drepes og hvordan de fire hadde planlagt drapet i detalj.

Det er en tung byrde for en ung gutt å bli lurt av de to portugisiske agentene. Han ble lurt, konstaterte hans forsvarer Øystein Storrvik, som ba om full frifinnelse.

23-åringen ga forskjellige versjoner av hva han visste. Først fortalte han om drapsplanene før han, overfor de samme agentene, gikk tilbake og sa han ikke visste noe om det.

Det er vanskelig å vite og velge, men da er valget enkelt. Man velger det som er til tiltaltes gunst, sa Storrvik.

Statsadvokaten mener det er flere andre bevis som viser at 23-åringen visste om drapsplanene.

– Lanes var ikke hvem som helst

31-åringen som er utpekt som bestilleren av drapet, har flere ganger sagt av planen ikke var å drepe Lanes, men å «ta han»

En mangeårig konflikt og en alvorlig trussel fra Lanes måneden før drapet, var helt avgjørende for det, mener 31-åringens forsvarer.

Han hadde et motiv for å gjøre noe, men drap? Ikke drap, sa advokat Jon Anders Hasle.

Han la vekt på at dersom planen var å drepe Lanes ville et tettbebygd, offentlig sted med overvåkningskameraer, være en usannsynlig dårlig plan.

– Bård Lanes var ingen hvem som helst. Han var en fysisk kapasitet og det krevde en plan bare for å banke han opp.

Han beskylder politiet for å gå i bekreftelsesfella og lagt et komplisert puslespill, basert på hvordan de vil historien skal være.

Stian Sletten og Jon Anders Hasle

FORSVARERE: Stian Sletten og Jon Anders Hasle er forsvarere for en drapstiltalt 31-åring. Statsadvokaten mener 31-åringen planla drapet på Bård Lanes etter mange år med en tilbakevendende konflikt.

Foto: John-Andre Samuelsen / NRK

Innstilt på å sitte inne

27-åringen som innrømmer at han skjøt Bård Lanes, kjemper nå en kamp for å ikke få forvaringsdom mot seg. Han klamrer seg til at alle tror på hans versjon – at Lanes ikke skulle drepes.

Hvis vi har med et drap å gjøre, hvorfor skyter han mot beina hans, spurte forsvareren Javeed Shah og sikter til skuddene utenfor et solarium i Tønsberg i april 2021.

Statsadvokaten mener det er stor fare for at 27-åringen kan gjøre stor skade mot andre mennesker vil han slipper ut. De vil derfor dømme han til forvaring i 18 år.

Han er innstilt på å sitte inne og innstilt på å oppføre seg. Han er motivert til å ta de nødvendige skritt for å bli klar for samfunnet igjen, i en alder av 43 år, sa Shah.

Advokat Øivind Sterri, som forsvarer 33-åringen som var sjåfør på drapskvelden Bård ba mandag Vestfold tingrett frifinne mannen.

Sterri argumenterte for at 33-åringen oppførsel var så amatørmessig og lite planlagt at han ikke kan ha visst at 27-åringen skulle skyte Lanes.

En dom i saken er ventet 29. juni og trolig vil minst en av de tiltalte eller statsadvokaten anke saken til lagmannsretten.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark