Hopp til innhold

– De virker stabile, men kan gi alvorlige skader

SKIEN/BERGEN (NRK): Leger er bekymret over flere skader etter kjøring med ATV, eller såkalte terrenggående firehjulinger.

Ulykker med ATV er ofte alvorlige.

Du finner syklene på bane, på landeveien og ute i skogen. De kalles ATV og er et motorkjøretøy med fire hjul beregnet for terrengkjøring.

Sykehuset Telemark har sett mange alvorlige skader med syklene. Nå ber sykehuset om bedre opplæring for dem som skal kjøre firehjulingene. (All-Terrain Vehicle).

Ny skadegruppe

Økning i ATV-ulykker

Overlege Olav Flemmen, Sykehuset Telemark.

Foto: Berit Heggholmen / NRK

Overlege Olav Flemmen forteller at dette er en ny skadegruppe for sykehuset. Flemmen forteller om ei ung jente.

– Hun bremser for å unngå kollisjon med en møtende bil, velter og blir liggende under sykkelen. Hun får bruddskader i bekkenet og ryggen. Det er slike skader vi ser flere av, forteller Flemmen.

En oversikt fra Vegdirektoratet viser at det var 79 ulykker med disse kjøretøyene i 2013 og 2014. En av førerne ble drept. I fjor var det to som mistet livet.

Brudd i nakken

Raphael Poirée er den kjente franske skiskytteren, som for noen år siden dominerte resultatlistene. I desember 2009 veltet han med ATV og ble liggende under sykkelen.

Økning i tallet på ATV-ulykker

Raphael Poirée.

Foto: Thor Øistein Eriksen / NRK

– Jeg forsto at det var brudd i nakken og merket at det ikke var følelse i beina. Jeg var sikker på at jeg skulle dø, forteller han.

Raphael måtte gjennom en 12 timer lang nakkeoperasjon. Seinere ble det flere operasjoner. 10 måneder etter var han på beina igjen.

Han mener at ingen må sette seg på et slikt kjøretøy uten skikkelig opplæring.

– Først og fremst at du må være konsentrert når du kjører ATV. Den er gøy å kjøre, men den velter lett hvis du ikke passer på.

Godt beskyttet

Noen kilometer nord for Skien sentrum kjører en gruppe barn og ungdom runde på runde på ATV-banen.

De unge kjørerne er godt trent, de har beskyttelse fra innerst til ytterst, og ulykkene er få, forklarer en av besteforeldrene, Knut Ivar Berg. Han kjører barnebarnet Kasper rundt om på stevner i hele Skandinavia.

Men det skjer likevel ulykker inne på en bane med streng kontroll.

Økning i tallet på ATV-ulykker

Ellen Marie Helleberg Drøbak.

Foto: Berit Heggholmen / NRK

Ellen Marie Helleberg Drøbak er 12 år og har kjørt ATV i flere år. I mai i fjor var hun med i det skulle være et vanlig løp, men så plutselig hekter hun i en av de andre syklene, velter og blir liggende under sykkelen. Hun får en brist i ryggen og kan først delta i løp denne våren.

Nå kan Ellen Marie igjen kan si hei til de 3–4 andre jentene som driver denne sporten i Norge. En sport der guttene er i stor flertall.

– Er det farlig å kjøre ATV på bane?

– Nei, vi er godt polstret over hele kroppen, så det er ikke farlig, sier Ellen Marie Helleberg Drøbak.