Historisk dom for eldreranerne

Fire menn, alle av romfolket, har fått betydelig skjerpede fengselsstraffer for en rekke eldreran i Norge. Hovedmennene på 32 og 25 år ble i lagmannsretten dømt til åtte års fengsel.

Rumenere på bensinstasjon i Kodal

Her er rumenerne fanget på et overvåkningskamera på en bensinstasjon i Kodal i Andebu.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

To menn på 24 og 31 år fikk begge dommer på sju år og tre måneders fengsel for en serie brutale eldreran på Østlandet i august i fjor, skriver Aftenposten.

Nordre Vestfold tingrett dømte de to hovedmennene til seks års fengsel, mens de to siste fikk fem år og seks måneder.

Altfor strengt, mente de og anket til Agder lagmannsrett. Men da dommen falt onsdag ettermiddag, ble de idømt langt strengere straffer.

– Svært gledelig

En av dem som mottok nyheten med glede i dag var Lene Stavem. Hennes foreldre på den gang 78 og 83 år ble slått helseløse av eldreranerne i deres hjem på Billingstad i august i fjor.

– Dette er svært gledelig. Jeg husker jeg syntes den første dommen var overraskende høy i forhold til lignende dommer, også kommer dette. Nå tror jeg mor og far vil føle seg litt mer trygge, sier Stavem til NRK.no.

Hun forteller at foreldrene ennå er sterkt preget av det som skjedde.

– De vil nok aldri føle seg helt trygge igjen. Men det er godt å vite at rettssystemet fungerer for de som trenger det mest.

Sigmund Teien

Sigmund Teien ble ranet av eldreranerne.

Foto: Ståle Frydenlund / NRK

Ble holdt fast og slått

NRK har i flere reportasjer på TV, radio og nett fokusert på eldreranerne. 92 år gamle Sigmund Teien fra Vivestad er en av de fornærmede.

– Plutselig stod det fire menn på døra mi og spurte etter en flaske vann. Det har gått bra, men de kunne jo ha slått meg i hjel, sa Teien til NRK den gang.

I løpet av en time fikk han en blåveis, og ble frastjålet over 2000 kroner, et minibankkort og flere sølvskjeer. Han blir glad når NRK ringer og forteller han om dommen.

– Det var veldig all right. Det finnes dessverre så mange gale mennesker, men jeg prøver å ikke tenke så mye på dette, sier Teien til NRK.no.

– Som å øse dollar opp fra bakken
Kjell Johan Abrahamsen

Historisk, kaller Kjell Johan Abrahamsen dommen.

Foto: Ståle Frydenlund / NRK

Nesten hver eneste dag overfalt de fire mennene eldre i sine egne hjem, ifølge dommen.

De var blitt fortalt at å rane eldre mennesker i Norge var som å øse dollar opp fra bakken. Retten mener ranene var så voldelige at det bare var tilfeldigheter som gjorde at de ikke flere ganger ble drapsmenn.

– Dette er historisk strenge straffer, men gjenspeiler også samfunnets reaksjon på en banden som kom til Norge bare for å rane eldre mennesker, og hvor overfallene var så ufattelig brutale at bare tilfeldigheter gjorde at ikke flere menneskeliv gikk tapt, sier lederen for «Aksjon Grenseløs», politiinspektør Kjell Johan Abrahamsen til Aftenposten.

De fire var heller ikke denne gangen fornøyd med dommene, og samtlige anket til Høyesterett.

Les også: – Bør få «Operasjon Grenseløs» over hele landet