Hopp til innhold

Åpner ny og moderne kirke etter brannen: – Jeg nekter å sette mine bein der

Nordmenn krangler så busta fyker når gamle eller nedbrente bygg skal erstattes med noe nytt. – Folk må lære seg å akseptere nye bygg, mener kurator ved Nasjonalmuseet.

Nye og gamle Østre Porsgrunn kirke

FØR OG NÅ: Østre Porsgrunn kirke ble bygd i 1760. I 2019 ble den gjenreist etter brannen i 2011. Den nye kirken er tegnet av Espen Surnevik i samarbeid med Trodahl Arkitekter.

Operaen i Oslo, nytt Munch-museum og gjenreising av regjeringskvartalet er bare tre nasjonale eksempler på at det ofte blir heftige diskusjoner når noe nytt skal ruve i landskapet.

Østre Porsgrunn kirke i brann

To tenåringsgutter ble dømt for kirkebrannen i Porsgrunn i 2011, og er sammen ansvarlige for å betale forsikringskravet på 34 millioner.

Foto: Per Eirik Hekkelstrand / Scanpix

Men også i mindre byer og på bygdene er det mye krangling når bygg skal erstattes.

Et eksempel er i Porsgrunn, hvor nye Østre Porsgrunn kirke åpner dørene søndag – åtte år etter kirkebrannen som rystet lokalsamfunnet.

– Den nye, moderne kirka vår ser ut som noe barnebarnet mitt kunne bygd med lego. Jeg har lovet meg selv at jeg aldri skal gå inn der.

Det sier mangeårig Venstre-politiker Siren Johnsen, som også har vært med i gjenoppbyggingskomiteen for en rekonstruksjon av Østre Porsgrunn kirke.

Siren Johnsen foran nye Østre Porsgrunn kirke

Siren Johnsen i gjenoppbyggingskomiteen har kritisert prosessen rundt ny kirke siden 2011, og sier at det er en av årsakene til at hun ikke ønsker å se kirka på innsiden.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

– Skjønner at noen trenger tid

Sogneprest Ivar Brobakken representerer den delen av befolkninga som synes den nye arkitekttegnede kirka er vakker.

– Dette er et kunstverk. Den er estetisk strøken og veldig helhetlig.

– Noen synes den er direkte stygg. Hva sier du til det?

– Jeg skjønner at byens befolkning trenger tid på seg til å «bo» seg inn. Sånn er det med alle nye bygg i landet vårt, sier Brobakken.

Ivar Brobakken

Sogneprest Ivar Brobakken gleder seg til å vise innbyggerne det nye og moderne kirkerommet.

Foto: Lars Tore Endresen

– Må åpne oss mer opp

Ellen Lerberg, som er seniorkurator ved Nasjonalmuseet, sier at det ligger i nordmenns natur å være skeptiske til det nye.

– Mennesker er i utgangspunktet konservative dyr, og når store bygg som vi daglig forholder oss til plutselig fornyes, blir det en ugreie i hverdagen vår.

Lerberg sier at erfaringsmessig synes folk det nye blir ganske fint likevel.

Hun tror ikke det er så mye som skal til for å endre holdningene om at nytt er skummelt.

– Hver enkelt må gå i seg selv og åpne opp litt mer enn hva vi vanligvis gjør. Da tror jeg vi klarer å takle nye bygg eller kunstverk på en bedre måte.

– Typisk eliten

Kunsthistoriker Tommy Sørbø, som er kjent for å kritisere moderne nybygg, er så uenig med Ellen Lerberg som det går an å bli.

– Det er typisk at eliten skal forklare oss andre hvordan ting skal være. Slike utspill er med på å skape populisme.

– Ser du at det er naturlig å bygge moderne i 2019?

– Hvis kirken hadde blitt en rekonstruksjon av kirken som stod der før, slik flertallet i Porsgrunn ønsket, ville det vært en moderne kirke. Da ville det vært et sant uttrykk for vår tid, fordi flesteparten ønsket det.