Hopp til innhold

Arkeologer får ikke fast jobb

Svært mange arkeologer sliter med å få fast jobb.

Får ikke fast jobb

Arkeologer i Norge sliter med å få fast jobb, her er Lotte Carrasco som jobber på Skoppum.

Foto: Amalie Nærø / NRK

Mange arbeider som midlertidig ansatte, og da gjerne på timånederskontrakter. Det gjør at de mister rettighetene man har som fast ansatt.

Lotte Carrasco er utgravningsleder ved Kulturhistorisk museum jobber i dag med å kartlegge et område på Skoppum i Horten. Hun har seks år med utdanning bak seg, men likevel får hun ikke fast jobb.

Nå er hun på en ti måneders kontrakt. Det er hun ikke alene om. Ifølge Dagens Næringsliv konkurrerer flere hundre arkeologer om de samme kontraktene. Carrasco er midlertidig ansatt, og misfornøyd.

Arkeolog på kontrakt

Lotte Carrasco mener bransjen omgår regelverket ved å 'lufte' de ansatte.

Foto: Amalie Nærø / NRK

– Ti måneder er ikke en naturlig lengde på en kontrakt. Vi kunne jo vært ansatt i 8 eller 12 måneder. Men det er en måte å holde oss under ett år da. Hvis vi hadde vært ansatt et år hadde vi fått samme rettigheter som faste ansatte. De sier til oss at de ikke gir oss fast ansettelse fordi det er ansettelsesstopp på Universitetet i Oslo.

Carrasco føler at hun er en laverestående arbeidstaker i systemet.

– Tap av pensjonspoeng er jo en ting ettersom man ikke er i fulltidsarbeid igjennom hele året. Mye av det man har krav på i det norske samfunnet i dag, har du ikke som midlertidig ansatt, for eksempel må du ha vært ansatt på en kontrakt i to måneder før man kan bruke egenmelding. Jeg kan heller ikke gå i banken å si at jeg har fast arbeid 10 måneder i året, da får man ikke lån. Så er det usikkerheten, man vet ikke om neste jobb tilfaller deg.

Avviser utnyttelse av arkeologer

Lars Groseth er prosjektkoordinator ved Feltvirksomheten ved Kulturhistorisk museum. Han sier at grunnen til det høye antallet midlertidige kontrakter i arkeologien er at virksomheten blir finansiert eksternt, og at det derfor er oppdragsbasert.

– Vi forsøker i år å gi lengre kontrakter enn tidligere.

– Hvorfor er det akkurat i ti måneder?

– Det er fordi feltsesongen er fra mai til oktober, og med etterarbeid så er det beregnet til å være en cirka 10 måneder.

Carrasco mener at timånederskontraktene er en form for organisert "lufting". Dette avviser Groseth.

– Det kan ikke jeg uttale meg om for alle de institusjoner som bruker arkeologer.

– Men hos dere da?

– Hos oss foregår ikke "lufting"

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark

En kvinne i sort fleecegenser står i et trykkerilandskap og holder opp en brosjyre med den ene hånden. Hun har grått, halvlangt hår og smiler. Brosjyren har tittelen "Slik bidrar du til Norges beredskap".

Trykker råd til alle i Norge på papir: – Veldig uvanlig

Man ser en luftambulanse og tre politibetjenter og tre ambulansepersonell som bærer en båre mot helikopteret. I bakgrunnen ser man grønne omgivelser.

Fallskjermhopper fløyet til sykehus etter hard landing