Hopp til innhold

Årets epler er mindre holdbare

Epler som er produsert i Telemark i sommer, er mindre holdbare enn normalt.

Jan Meland med et eple i hånden

Jan Meland viser frem et eple av sorten Rubinstep. Denne sorten er ny i Telemark og viser seg å ha bedre holdbarhet.

Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK

Årets eplehøst ble en utfordring for mange, for innhøstingen måtte plutselig skje veldig raskt. Flere eplesorter bråmodnet, og det gikk utover holdbarheten på eplene.

– Vi har hatt en veldig høy sommertemperatur. Det gjorde at alle fruktene ble modne 14 dager før de egentlig pleier. Og alle eplesortene ble modne nesten samtidig, slik at folk nesten ikke rakk å høste dem i tide. Det førte til at holdbarheten ble redusert, i tillegg til at flere sorter kom for sent inn på fruktlageret, sier Jan Meland i prosjektet "Frukt i fokus".

Han sier det har vært flere utfordringer underveis under årets blomstring og innhøsting.

– Vi hadde frost under blomstringsperioden i begynnelsen av mai. Det ble flere produsenter rammet av. Dessuten hadde vi hagl hos en del produsenter i sommer, som gjorde at rundt 50 prosent av totalavlingen som ble produsert i Midt-Telemark måtte bli juice, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Røde epler fra Sauherad

Det blir satset på nye eplesorter i Midt-Telemark.

Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK

Nye, hardføre sorter

Rubinstep er en av de nyeste sortene epler som nettopp er kommet ut på markedet. Sorten kan lagres lenger, og kanskje denne sorten vil takle et varmere klima bedre enn andre sorter.

– Ifølge klimaekspertene blir det bare varmere og varmere. Det vil jo si at det er aktuelt å tilpasse sortimentet, slik at vi får eplesorter som er mer kravfulle inn i produksjonen, sier han.

Det er ikke tilfeldig at sorten Rubinstep blir satset på, og grundige tester av sorten blir gjennomført.

– Dette kan bli det nye jule-eplet, sier Meland.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark