Arbeidsministeren: – Nøler ikke med å stenge flere byggeplasser

Arbeidsminister Anniken Hauglie er sjokkert over at bedrifter og byggeplasser ikke tar sikkerheten mer på alvor.

Anniken Hauglie

- SNAKK SAMMEN: Arbeidsminister Anniken Hauglie ber arbeidsgivere og arbeidstakere i fellesskap se om de har et forsvarlig arbeidsmiljø.

Foto: Øyvinn Myge / ASD

I forrige uke kunne NRK fortelle at Arbeidstilsynet stengte nesten halvparten av byggeplassene de kontrollerte i september. Robert Haugen (27) er en av dem som ble rammet av slurv med sikkerheten. Han ble lam etter at han falt fra et stillas på jobb.

– Det er nedslående at så mange byggeplasser stenges. Historien om Robert Haugen viser også hvor fatalt det kan gå når sikkerheten ikke settes i høysetet, sier Hauglie.

I hele ni av ti tilsyn der arbeid ble stanset, var årsaken uforsvarlig arbeid i høyden. Manglende verneutstyr på sag var årsak til stans i tre av ti tilsyn. I noen tilsyn var begge disse forholdene årsak til stans.

Bare i Rauland og på Gaustablikk i Telemark ble 19 av 24 byggeplasser stengt i slutten av september.

Trapper opp mot useriøse aktører

Hauglie sier regjeringen har vært opptatt av å trappe opp arbeidet mot useriøse aktører i bransjen, og også trappe opp innsatsen for å sikre et trygt arbeidsmiljø.

– Ulykkestallene går nedover, men denne rapporten fra Arbeidstilsynet viser at vi fortsatt har en lang vei å gå. Denne innsatsen skal fortsatt trappes opp, og man skal stenge alle arbeidsplasser som ikke tar sikkerheten på alvor. Vi kan ikke være i en situasjon hvor liv og helse settes i fare, sier hun.

– Har Arbeidstilsynet penger nok til flere kontroller?

– I statsbudsjettet for 2019 har regjeringa lagt inn 20 millioner kroner til å trappe opp innsatsen mot arbeidslivskriminalitet ytterligere. Det betyr at også Arbeidstilsynet får styrket sine budsjetter til å bekjempe useriøse aktører.

Robert Haugen

Robert Haugen sitter i rullestol, men er fortsatt ansatt i det samme firmaet han jobbet for da han ble skadet i 2011.

Foto: Nils Skumsvoll

Kunne vært verre

Etter måneder på sykehus og opptrening på Sunnaas for Robert Haugen, ble det klart at den aktive håndballspilleren aldri ville kunne gå på sine egne bein igjen.

Han klandrer ingen andre enn seg selv.

– Jeg slurvet med egen sikkerhet på jobb den dagen. Det er på høy tid at byggebransjen lærer. Små detaljer kan være årsaken til ulykker. Det vet både jeg og firmaet jeg jobber i alt om.

I dag sitter han i rullestol, og er fortsatt ansatt i Telemark byggutleie. Haugen ser etter forholdene lyst på livet.

– Jeg velger å fokusere på at jeg ikke fikk skader i hodet. Det kunne tross alt vært enda verre.

Bøter skremmer ikke

Flere byggeplasser har fått bøter fordi de ikke har fulgt reglene. Bøtene har vært fra 50.000 til 100.000 kroner. Likevel skremmer ikke det, for byggeplassene blir tatt igjen og igjen.

Da er det bare én måte igjen som kanskje gjør inntrykk, og det er å stenge arbeidsplassen. Vi må ha arbeidsgivere som tar sikkerhet på alvor, sier arbeidsminister Anniken Hauglie.