Appen som kan forandre verden

– Jeg er i varmen, sier utvikleren av den populære matematikkapplikasjonen.

Skjermdump Mathemateria EQ

Slik vises Mathemateria Eq, som skal hjelpe ungdommer til å mestre matematiske ligninger.

Foto: Skjermdump / Capella IT

Høsten 2012 fikk IT-gründeren Terje Kolderup i Stavern beskjed om at han er plukket til å delta på AppCampus. Samlingen ved universitetet i Helsinki huser utviklere av applikasjoner til smarttelefoner og nettbrett.

– Mye av det vi gjorde var å snakke med investorer, selge inn våre egne produkter og se hva «de andre» gjør.

Det var Digi.no som først omtalte utvelgelsen av Kolderup og hans app.

Lek deg smart

Fire uker i den finske hovedstaden med likemenn fra hele verden dannet rammen rundt arrangementet. Der fikk Terje Kolderup napp hos Microsoft, som er på jakt etter applikasjoner til sin database for Windows Phone-brukere.

– Det er en kvalitetskontroll. Utviklere av apper må levere skikkelig kvalitet for å komme gjennom, og på programmet. Det har jeg klart, sier han til NRK.no.

Kolderup står bak applikasjonen Mathemateria Eq. Denne lastes ned til smarttelefon, og skal gi brukerne en underholdende og lettfattelig måte å løse matematiske stykker på.

Terje Kolderup
Foto: Anette Dotseth Stensholt / NRK

– Det er interaktiv matematikk hvor du kan lære av å leke og utforske. Du ser en ligning i denne appen, så kan du ta på den og se hvilke deler av den som er aktive.

Frister det å flytte ledd til siden, og forkorte brøker? Da kan dette være en app for deg som enten er nybegynner eller vil ruste opp gamle ferdigheter.

Revolusjonerende over hele planeten

Erfaringsbasert læring som denne appen bringer til bordet er rettet mot ungdomsskoleelever og andre som vil bryne seg på matematikk på en brukervennlig måte.

– Mestring og fremgang er ekstremt viktig.

Alle verdens barn skal lære den samme matten

Microsoft påtar seg stor konkurranse mot Apple og Android i appmarkedet. Derfor har PC-giganten støttet utviklingen av appen for å kunne tilby et bedre utvalg av applikasjoner for sine brukere.

Er dette starten på noe mer for deg og appen?

– Hele ideen er at dette er et generelt konsept som kan gjenbrukes i annen matematikk. Alle barn i hele verden skal jo lære denne matematikken. Derfor er det så viktig å gjøre faget tilgjengelig for massene, sier Kolderup.

Fra februar vil Mathemateria Eq koste like over en tjuekrone, men er du rask slipper du å betale da den er gratis å laste ned ut måneden.

Er dette vår tids nye industri?

– Vel, det er veldig i vinden for tiden med apper. Man får i hvert fall veldig rask tilbakemelding fra forbrukerne på produktet, og hvor mye de er villige til å betale for det. Så er det like mye jobb å markedsføre og selge produktet som det er å lage det.

Les også:

– Hopp ut i det

For den teknofrelste 38-åringen er det lite som stopper ved applikasjonen i sin nåværende form.

– Det langsiktige målet er å selge dette til skolene, og da må du ha noe mer enn apper. Nok folk kan betale for å finansiere slike apper, så alle kan dra nytte av det, mener utvikleren.

Selv har Kolderup programmert siden han var åtte år gammel. Til andre som ønsker å trå i samme retning har han følgende råd:

– Prøv deg frem. Test det ut og få tilbakemeldinger!