Ble først engstelig – nå vil hun hjelpe

STOKKE (NRK): Flyktningene blir tatt varmt imot i Stokke, lover direktøren for Oslofjord Convention Center (OCC). Det er gjennomgangsmelodien også blant innbyggere NRK har pratet med.

Anne Torsvik i grønn og blå allværsjakke.

BIDRAR GJERNE: Anne Torsvik vil hjelpe med det hun kan hvis det blir behov for det.

Foto: Vegard Lilleås / NRK

Anne Torsvik har en hytte på Sjuestokk i Stokke og er der annenhver uke. Hytta ligger i nærheten av Brunstad.

– Først ble jeg engstelig over at tusen fremmede skal komme, og de kommer som traumatiserte mennesker fra krig og redsler vi nesten ikke vet hva er. Det neste jeg tenkte var, hva kan jeg gjøre? Jeg er pensjonert og har mye tid. Jeg er språklærer og har jobbet i FNs organisasjon for mennesker i konflikter, så tenkte jeg at jeg kanskje kunne brukes til noe.

Les også: – De første asylsøkerne kommer i løpet av uka

Hun har tidligere bodd fast i kommunen. Og hun tror kommunen vil klare dette.

– Raushet og toleranse står på prøve nå. Men jeg kjenner Stokke som en solid kommune, og tror lokalsamfunnet tar godt imot dem som kommer, sier Torsvik.

Andre NRK pratet med i Melsomvik tirsdag formiddag var jevnt over positive. De syntes det var bra at boligene ved senteret ble brukt til noe i stedet for å stå tomme og at det er viktig at også lokalsamfunnene tar sin del av ansvaret.

UDI og Oslofjord Convention Center signerte mandag en avtale om akutt innkvartering av flyktninger på Oslofjord Convention Center i Stokke.

SE VIDEO: Politistasjonssjef Øystein Holt var til stede på tirsdagens pressekonferanse i Stokke

– Skjønner det kommer brått på

UDI varslet tirsdag om avtalen om akutt innkvartering ved Oslofjord Convention Center (OCC) i Melsomvik i Stokke kommune.

– Vi skjønner godt at avtalen kommer veldig brått på både lokalbefolkningen og kommunen. Men, vi i UDI er forpliktet til å tilby alle som kommer kost og losji. Vi er derfor veldig fornøyde med at det har åpnet seg en mulighet her, sa regiondirektør i UDI, Eirik Eide.

Eirik Eide

Regiondirektør i UDI, Eirik Eide

Foto: Nora Lie/UDI

Kan bli aktuelt med lengre avtale

Avtalen som ble signert mandag gjelder for fire uker, men UDI opplyser at det kan bli aktuelt å spørre om ytterligere plasser for en lengre periode.

De første asylsøkerne kommer i løpet av uka, mest sannsynlig på torsdag. Konferansesenteret skal fungere som et transittmottak, og hver asylsøker skal ikke være lenge i Stokke før de blir innlosjert i andre mottak andre steder i landet.

Og er det behov, vil Anne Torsvik hjelpe.

– Jeg kan bo her hele høsten og vinteren jeg. Jeg kan undervise i norsk, i engelsk og samfunnsfag. Jeg tror mange vil stille opp når den verste engstelsen har lagt seg.