Andhøy må i retten

Jarle Andhøy nekter å betale en bot på 40.000 kroner etter ekspedisjonen til Antarktis i februar og mars 2012.

Jarle Andhøy

Jarle Andhøy sier han ikke frykter en eventuell fengselsstraff.

Foto: Arne Raanaas / NRK

Politiet i Troms har gitt Andhøy boten fordi han manglet godkjenning fra Norsk Polarinstitutt, og fordi han reiste uten forsikring.

– Nå blir saken sendt til tingretten for beramming. Dermed blir det rettssak, trolig til våren neste år, sier politiadvokat Stine Melbye Sørensen i Troms politidistrikt.

Jeg vil ikke ha noen dialog med politiet før de faktisk etterforsker omstendighetene forut for Berserk-forliset.

Jarle Andhøy

Påstanden i retten vil bli en høyere bot enn den Andhøy nekter å betale. Politiet vil kreve 50 000 kroner eller fengsel i 60 dager, står det i forelegget Andhøy nekter å vedta.

Vil ikke snakke med politiet

I perioden februar til mars 2012 befant Jarle Andhøy og mannskapet seg i Antarktis i seilbåten Nilaya, som ble omdøpt til Berserk under turen.

Andhøy hadde ingen godkjennelse fra Norsk Polarinstitutt da han lette etter spor fra Berserk-ekspedisjonen der tre personer omkom. I april i fjor ble han anmeldt for brudd på meldeplikten og manglende forsikring. Forelegget ble skrevet ut i juli, men først i desember fikk politiet et formelt svar fra Andhøy.

– Jeg vil ikke vedta forelegget eller ha noen dialog med politiet før de faktisk etterforsker de dokumenterte omstendighetene med offisielle aktører i McMurdo-sundet forut for Berserk-forliset, sier Andhøy til NRK.no.

Nilaya

Andhøy og mannskapet reiste med båten Nilaya under ekspedisjonen i 2012.

Foto: www.nilaya.co.nz

Han mener Polarinstituttet godkjente at newzealandske myndigheter tok beslag i Andhøys utstyr og depot på Scott-basen. Direktør for Polarinstituttet, Jan-Gunnar Winther, ønsker ikke å kommentere Andhøys uttalelser utover et kort skriftlig svar.

– Norsk Polarinstitutt kan ikke se at det er noe nytt i saken. Forhold knyttet til straffeutmåling er et anliggende mellom politi og den anmeldte, skriver Winther.

Risikerer fengselsstraff

Politiadvokat Stine Melbye Sørensen sier saken blir sendt til tingretten i starten av 2014.

– Jeg har stor forståelse for at han søker svar på det som skjedde med Berserk. Men Troms politidistrikt har ikke noen planer om å etterforske de forholdene, sier Sørensen.

Jarle Andhøy sier han forstår at han risikerer en fengselsstraff.

– Men det betyr ingenting. Jeg har mistet tre skipskamerater og en båt er borte. Jeg er veldig overrasket over at Polarinstituttet velger å fokusere på en forsikring som ikke eksisterer og en meldeplikt som egentlig er en dilldall-sak, fremfor å stille de opplagte ulykkesspørsmålene som behøves etter en dødstragedie.

Andhøy ble også bøtelagt for Berserk-ekspedisjonen i 2011. Den boten godtok han.

– Den gang visste jeg mindre om omstendighetene forut for Berserk-forsvinningen. Jeg var midt oppe i en tragedie, og det var ikke tid for å ta en fight rundt et slikt forelegg. Men nå er det et nytt klima, sier Andhøy.