Anders Anundsen vil bli fylkesmann

Tidligere justisminister Anders Anundsen fra Frp vil bli fylkesmann i Telemark og Vestfold.

Anders Anundsen

Tidligere justisminister Anders Anundsen er en av søkerne til embete som fylkesmann i Telemark og Vestfold.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

I dag ble den offentlige søkerlista til embetet som fylkesmann flere steder i landet klar. I Vestfold og Telemark søker den tidligere justisministeren Anders Anundsen fra Fremskrittspartiet.

– Det er jo en av de mest spennende lederutviklingsarbeidene som nå er i ferd med å skje, sier Anundsen til NRK og legger vekt på at Vestfold og Telemark nå blir slått sammen til et embete.

– Relevant bakgrunn

Fem menn kjemper om lederjobben. De fire andre er Thorbjørn Gaarder, Trond Rønningen, Per Arne Olsen og Geir Barvik. Anundsen har tidligere ledet kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, samt vært justisminister i Erna Solbergs regjering fra oktober 2013 til desember 2016.

– Jeg mener jeg har en relevant bakgrunn og erfaring som kan være nyttig i en slik jobb, sier han.

– Hvordan ser du på konkurransen fra de andre mannlige søkerne?

– Jeg er helt overbevist om at dette er en ryddig og profesjonell prosess og kommer ikke til å kommentere verken det eller andre søkeres kvalifikasjoner, det er det regjeringen som skal vurdere nå fremover også får vi ta det der ifra, avslutter han.

Det er ikke avgjort hvor embete skal ligge. Anders Anundsen bor i dag i Larvik i Vestfold.

Flere politikere landet rundt

Det er mange både tidligere og nåværende toppolitikere på søkerlistene landet rundt. Blant søkerne til de andre fylkesmennene finner vi blant annet Valgerd Svarstad Haugland (KrF) for Oslo og Akershus, Østfold og Buskerud.

Valgerd Svarstad Haugland

Valgerd Svarstad Haugland har vært statsråd for Krf og er i dag fylkesmann i Oslo og Akershus.

Foto: Olav Juven / NRK

Sigbjørn Johnsen og Knut Storberget (Ap) søker jobben i Oppland og Hedmark og Lars Sponheim (V) søker i Hordaland og Sogn og Fjordane. Det gjør også Gjermund Hagesæter (Frp).

Harald Tom Nesvik (Frp) søker embetet som fylkesmann i Møre og Romsdal.