Regnskapsføreren lokker samboerpar til å gifte seg

Etter et besøk hos regnskapsføreren bestemte samboerparet seg for å gifte seg. Det er de ikke alene om.

Giftet seg etter råd fra regnskapsføreren

LØNNSOMT EKTESKAP PÅ FLERE MÅTER: Åsne Vesaas, Rune Bergstøl jublet sammen med sønnen Olav Bergstøl Vesaas etter at de ble gift i desember 2015. De takker regnskapsføreren sin for at de fikk ut fingeren.

Foto: Privat

Selve frieriet måte Åsne Vesaas og Rune Bergstøl fra Vinje ta seg av selv.

Rådet om å gifte seg innen årets slutt var det imidlertid regnskapsfører Signe Bringsvær som kom med, og det var langt fra det første paret hun har anbefalt å inngå ekteskap de siste årene.

– Det har resultert i en del giftermål, medgir hun.

Et spark bak

Bringsvær driver regnskapsbyrået sitt fra et småbruk i Skålebygdi mellom Dalen og Åmot i Telemark.

Signe Bringsvær, regnskapsfører
Foto: Nils Skumsvoll

Gjennom årenes løp har hun oppdaget at mange samboere med enkeltmannsforetak betaler mye i skatt, fordi de ikke er kjent med de økonomiske skattefordelene ved å være gift.

For par som er gift, kan overskuddet fra enkeltmannsforetaket nemlig fordeles på begge for å unngå trinnskatt (tidligere toppskatt), i motsetning til hva samboere kan gjøre.

– Unødvendig om man har til hensikt å gifte seg på et tidspunkt, mener Bringsvær.

Hun siterer gjerne skattedirektør Hans Christian Holte.

– Det handler ikke om hvor mye penger man betaler i skatt, men at du betaler riktig. Det vil jo gjelde i denne sammenhengen, mener hun.

Ventet med festen

Åsne Vesaas overtok familiegården i Vinje i 2012. Hun og samboeren Rune Bergstøl er begge i faste jobber, i tillegg til gressproduksjon og salg av kjøttprodukter. De har tre felles barn.

I 2015 ble de servert et eksempel på hvor mye de faktisk kunne spare, og dermed ble det fart på sakene.

– Det var kanskje ikke så romantisk, men Rune fridde til gjengjeld ganske mange ganger det året. Det var mer kvantitativt enn kvalitativt, ler Åsne Vesaas, som fortsatt ikke har rukket å invitere til bryllupsfest.

Viktig forsikring

Skulle en av dem falle fra, vil det også lønne seg å være gift for par i samme situasjon som Åsne og Rune.

Om man har barn og den som er igjen blir sittende i uskiftet bo, er det en vanskeligere vei å gå om man er samboer, mener Bringsvær.

Signe Bringsvær, regnskapsfører
Foto: Nils Skumsvoll

Hun er overbevist om at parene hun har gitt råd til først og fremst har giftet seg av kjærlighet, ikke bare på grunn av pengene.

De som går med gifteplaner har fortsatt noen måneder på seg til å finne en egnet dato, om de vil spare noen kroner på selvangivelsen.

– Så lenge de gjør det innen utgangen av 2019 kan inntektene fordeles.

– Godt råd

Christine Lundberg Larsen, administrerende direktør i Regnskap Norge, er enig, men legger til grunn at regnskapsfører kjenner kundene sine svært godt.

Christine Lundberg Larsen, administrerende direktør i Regnskap Norge

Christine Lundberg Larsen, administrerende direktør i Regnskap Norge.

Foto: Nicolas Tourrenc

– Det forutsetter jo også at det er en god dose kjærlighet med i bildet i tillegg til de økonomiske fordelene, sier hun til NRK.