Hamisi lærer innvandrere norsk i bussen

Hamisi Mombe kom til Norge fra Kongo for ni år siden. Da var han analfabet. Nå kjører han skolebuss, og lærer bort norsk til andre.

Hamisi Mombe var analfabet da han kom til Norge for ni år siden som 21-åring. Nå har han lært seg norsk, og lærer bort til andre.

SE VIDEO: Analfabet ble lærer og bussjåfør

– For en uke siden kjøpte jeg meg leilighet. Tenk det, min egen leilighet, og nå skal jeg flytte inn, stråler han mens han manøvrere den mange tonns store bussen som er fylt opp med passasjerer.

Til daglig er han bussjåfør i Hamartraktene, men i dag er han invitert til Rjukan i Telemark for å fortelle beboere på asylmottaket at det nytter.

– Ikke vær redd, bare snakk. Ikke frykt for å gjøre feil, er hans oppfordring til de mange som har møtt opp for å høre på ham.

21 år og analfabet

Hamisi Mombe kom til Norge fra Kongo i 2003. Da var han 21 år og analfabet.

Med gode hjelpere og stort pågangsmot har han i dag lært seg å lese og skrive. I tillegg har han fått seg fast jobb som bussjåfør, og lærer sin norsk bort til andre innvandrere.

Det norske språket er det viktigste å kunne. Kan du norsk er alle dører åpne. Det er ingen stengte dører om du kan norsk, hevder han.

Veien til oppholdstillatelse i Norge har vært lang, og det har ikke vært en enkel vei. Likevel er hans historie blitt en gladhistorie som flere har lagt merke til.

– Det er jo bare et eventyr. Han er en fantastisk person som jeg har blitt godt kjent med. Han har vist at det er mulig å få det til, sier pensjonert norsklærer, Hans Kristian Langeland.

Hamisi Mombe og Samia Nahmiana

Samia Nahi-mana synes Hamisi Mobme er en stor inspirasjon.

Foto: Jonas Rydèn / NRK

En inspirasjon for andre

Samia Nahimiana sin store drøm er også å bli bussjåfør. Etter møte med Hamisi Mombe er hun overbevist om at også hun kan nå sin drøm i Norge.

– Alt kommer til å ordne seg for deg, det er bare å stå på, oppmuntrer han.

– Ja, hvorfor ikke meg. Jeg skal klare det, sier hun tydelig inspirert.