Utsikt til salgs

Det planlegges nesten 6000 leiligheter langs vannkanten i Vestfold-byene. I alle byene går diskusjonen om tapt utsikt, trafikale utfordringer, nedbygging og hvem som skal bo i alle disse boligene.

Tønsberg brygge

Dette er drømmen for mange. Brygga i Tønsberg har blitt boligområde og mer skal det bli.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

– Det er mye lettere å selge leiligheter enn næringsarealer i Vestfold, sier direktør Per Olav Bernhardsen i AF-gruppen.

Bedriften er i ferd med å avslutte salget av millionleilighetene i Kilen Panorama i Sandefjord.

Høyhuset på 11 etasjer består av 20 leiligheter i den dyreste prisklassen. Bakenfor ligger små, hvite hus og der bor de som klager over at de mister utsikten til havet.

Den utsikten som brukes som salgsargument for de nye boligene. Før jul skal alle være solgt og innflyttet i. AF-gruppen har nye planer for området. Kilen 2 er neste trinn.


Strand, sol og sjøutsikt

Indre havn Larvik

Det blir 300 nye leiligheter i Larvik, fra kulturhuset til venstre til Grand hotell til høyre.

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

Strandholmen, Sjøparken, Solnes – dette er noen av navnene Vestfold-prosjektene har fått. Og i glansede salgsbrosjyrer er det nettopp nærheten til sjø og sol som er selve salgsargumentet. Gjerne med båtplass rett utenfor inngangen.

Indre havneområder i Larvik, Sandefjord, Tønsberg, Horten og Holmestrand skal alle bebygges innen få år. Noen prosjekter er allerede i gang.

Etter finanskrisen kan det nå synes som om det igjen er fart i planene.


Signalbygg

Signalbygg Jarlsø

Signalbygget på Jarlsø er allerede på plass. Herfra ser du langt til havs.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Overalt omtales de største byggene som signalbygg. På Jarlsø i Tønsberg står en blokk som har fått navnet Signalbygget på folkemunn. Tårnet, sier utbyggeren av en ny boligblokk på 11 etasjer som av kritikerne sier kan ses til Færder.

– Den er grusom! Som en blokk fra 60-tallet, sier byplanlegger Gunnar Ridderstrøm.

Han driver bedriften Citiplan som gir kommuner og byer råd i planleggingsarbeidet. Han er opptatt av menneskenes plass blant disse nye høyhusene i vannkanten.

– Straks de er bygget blir det diskusjon om støy fra folkeliv på gateplan, sier han.

Han er også kritisk til at det bygges lite fleksibelt.

– De burde bygge slik at næringslokaler kan gjøres om til leilighet når det trengs, eller omvendt. Så slipper man tomme butikklokaler på gateplan, eller for trange næringslokaler som ikke kan utvide oppover i bygget.

Mange har ventet

I 2008 vedtok politikerne i Larvik at det var greit å bygge et nytt Venezia utenfor Stavern. Sjøparken kunne bygges. Med kanaler og nye øyer skulle dette sette Larvik på kartet. Pr. nå har ingen boliger blitt bygget, men planene lever fortsatt.

Solnes-utbyggingen i Melsomvik har ventet enda lenger. I 2002 ble planene kjent og protestene satte i gang. I dag sier Arild Einang i Kystutvikling AS at de ikke har skrinlagt planene, men har ventet på bedre tider. De er her nå tror han.

Omdiskutert

I alle Vestfold-byene skaper alle planene heftige diskusjoner. Høyder diskuteres både i Sandefjord og Larvik.

I Tønsberg byr Kaldnes utbygginger på trafikale utfordringer.

I Horten er de mer opptatt av bredde. For der planlegges et hotell på havna som skal ha hele bredsiden mot sjøen. Da føler andre at de blir utestengt fra sjøen.

På onsdag er det informasjonsmøte i Larvik om Grandkvartalet. Der kan folk komme med spørsmål og innvendinger.

Store prosjekter

Kaldnes Vest, Tønsberg

Felles for alle disse prosjektene er at de er store. Noen er til og med veldig store. For den lille øya Husøy kan planene om utbyggingen der doble antallet innbyggere på øya. Det får konsekvenser.

Størst av alle er planene til Asbjørn Abrahamsen på Kaldnes i Tønsberg. Han vil gjøre som Dubai og bygge nye øyer ut i byfjorden.

Der skal det bli plass til 2000 nye leiligheter, med båtplass omtrent på dørstokken og et signalbygg på 23.-etasjer i bakkant.

Det er vanskelig å få en totaloversikt over alle byggeprosjekter langs Vestfold-kysten.

En rask ringerunde avdekker prosjekter som vil gi mer enn 5500 nye leiligheter bare langs sjøen. Hvis det blir noe av alle sammen. Og da er ikke mindre utbygginger tatt med. Heller ikke planer som er inne i sentrum eller i innlandet.

  • Stavern: 600
  • Larvik: 420
  • Sandefjord: 200
  • Stokke: 130
  • Tønsberg: 3270
  • Horten: 900
  • Holmestrand: 230