Hopp til innhold

Vil stanse buroten

Sommerens siste og største påkjenning for pollenallergikere blomstrer snart opp.

Burot

Det er på tide å røske opp burota fra grøfter og kanter mener Astma- og allergiforbundet.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

Burot

– Luk i nærmiljøet, er oppfordringen.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

Burot gir også størt ubehag, fulgt av bjørk og grass.

Nå oppfordrer Astma- og allergiforbundet alle til å luke i nærmiljøet for å hjelpe pollenalergikerne, men også for å forebygge allergi.

I flere år har forbundet flere stedet i landet hatt en årlig sommerlig aksjon for å bekjempe planten. I år er også Telemark med, blant andre Anita Cesilie Kirkevold ved Midt-Telemark landbrukskontor.

– Det er ikke vanskelig å finne burot. Som regel står det noen brune stengler fra fjorårets produksjon som peker mot himmelen. Nærmer man seg dem, og ser rundt vil man finne 15 til 20 centimeter lange skudd på denne tiden.

Sjekk pollenvarselet på yr.no

Vet ikke at det burot

De nye store grønne skuddene ser ikke store ut, stengene ser litt rødlige ut, snur man bladene ser man helt klart den sølvblanke undersiden.

Det er ikke så mange som vet at dette er burot, forteller Kirkevold.

– Den kan bli opp til en og en halv meter høy. Det første året er det gjerne bare en stengel, men jo flere år, jo flere stengler blir det. Et kjerr med burot kan produsere opp til 700.000 frø.

– Hvorfor er buroten så plagsom for mange?

–- Det er en plante som skaper store problemer for allergikere. Alle reagerer ikke på burot, men det er en del av dem. Det fører til rennende øyne og nese. De er nødt til å gå på allergimedisiner. Generelt sett går det ut over livskvaliteten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Anita Cesilie Kirkevold

Anita Cesilie Kirkevold ved Midt-Telemark landbrukskontor.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

Les også:

– Luk hjemme

– Hvis vi kunne få bukt med planta før den blomstrer vil det bli mye bedre for de som er allergiske. I tettbebygde strøk vil det være et verdifullt bidrag til å redusere plagen.

– Men hjelper det noe hvis man luker litt i hagen?

– Ja, fordi pollen fra burot er så tungt at det bare sprer seg mellom 100 og 200 meter. Hindrer vi at dette sprer seg vil det ikke gro opp så mye, og da vil det ikke være mye pollen i lufta i nærområdet der folk oppholder seg.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark