Hopp til innhold

Bekymra for alkoholbruk etter pandemien: – Noen mener de fortjener et ekstra glass

Nå som samfunnet åpner igjen, tror fagfolk at en del kan slite med å bli kvitt dårlige alkoholvaner.

Vin

ALKOHOLUVANER UNDER PANDEMIEN: Akan mener en del vil slite med å bli kvitt dårlige alkoholvaner nå som samfunnet åpner igjen.

Foto: ScanStockPhoto

Det vi er bekymra for nå, er at en større gruppe har fått en mer risikofylt alkoholbruk enn før pandemien.

Det sier fagleder i Akan, Camilla Lynne Bakkeng. Akan er arbeidslivets kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk.

Mer enn én av ti nordmenn drikker mer alkohol nå enn før pandemien. To av ti drikker mindre. Det går fram av Norsk koronamonitor fra Opinion, som har spurt 104.000 nordmenn gjennom hele pandemien om alkoholkonsumet.

Da Norge stengte ned i mars i fjor, økte antall henvendelser inn til Akans veiledningstjeneste med 20 prosent.

Situasjonen skapte utrygghet. Særlig ledere og HR-personell ringte og var bekymra for hvordan de skulle følge opp ansatte hjemme. De som allerede sleit, var redde for å ikke bli sett av lederen sin.

– Har forsterka utfordringer

Bekymringa for at en del nå kan ha utvikla et anstrengt forhold til alkohol, deles også av andre innen rusfeltet.

– Jeg har vært bekymra lenge for at pandemien har forsterka utfordringer hos enkelte personer. De som før hadde et problematisk forhold til alkohol, har drukket mer og fått en enda større utfordring.

Tommy Lunde Sjåfjell, spesialrådgiver KorRus-Sør

Tommy Lunde Sjåfjell i KoRus-Sør er bekymra for at en del av befolkninga er på vei til å få et større alkoholproblem.

Foto: KoRus-Sør

Det sier Tommy Lunde Sjåfjell, spesialrådgiver i KoRus-Sør.

Han forteller videre at en stor gruppe har opparbeida seg ganske store uvaner gjennom pandemien. Mellom 300.000 og 400.000 nordmenn har et problematisk forhold til alkohol.

Han peker på at sosiale fellesskap har forsvunnet og at dette har gjort at grupper har kjent seg mer utenfor og ensomme. Det kan også skyldes frykt for viruset og stress knytta til arbeid og digital jobbing på hjemmekontor.

– Det er sammensatt, men usikkerheten er et nøkkelord. Usikkerhet til jobb, barn på skole, om andre kan smitte deg eller om det er farlig.

Med begrensa mulighet for grensehandel og Tax Free opplevde mange Vinmonopol en rekordsommer i salget.

– Har fortjent det

Akan mener det også handler om mulighet og et ønske om kos.

Mange jobber hjemmefra og skal ikke kjøre bil til kontoret dagen etter. De skal heller ikke møte noen ansikt til ansikt. Døgnrytmen kan også være endret.

Camilla Lynne Bakkeng, fagleder i Akan

Camilla Lynne Bakkeng i Akan sier mange har drukket mer fordi de mener de har fortjent det, eller fordi muligheten har vært der.

Foto: Einar Nilsen / Einar Nilsen

– Det har ført til at man kanskje tar et ekstra glass om kvelden. Og så er det noen som sier at vi har fortjent det. Vi har mista muligheten til å være sosiale, har ikke kunnet ha fester eller hyggelige middager med venner, eller kunnet reise som før, sier Bakkeng.

Hun mener det er for tidlig å si om dette vil regulere seg selv nå som folk vender tilbake til hverdagen. Hun tror likevel noen vil dra uvanene med seg og mener arbeidsgiverne tidlig bør snakke med hver enkelt.

– Alkohol er en privatsak og en bør ikke spørre direkte om det, men det er en større mulighet for å fange opp problemet enn da vi satt bak en skjerm.

Hun legger til at folk har opplevd det å ha hjemmekontor på ulike måter. Noen har likt det godt. Andre synes det har vært kjempekrevende og at det er vanskelig å komme tilbake nå.

Alkoholproblemer som følge av oppsigelse

Folk innen rusomsorgen mener en del har brukt alkohol både som belønning og for å døyve usikkerhet.

Foto: Colourbox