Ærespris til Nygård sykehjem

Kjøkkenet får ros for maten og tildeles et æresdiplom i forbindelse med prisutdelingen Gylne Måltidsøyeblikk 2015.

Nygård sykehjem
Foto: Philip Hofgaard / NRK

Prisen ble delt ut av Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug tirsdag. Les juryens begrunnelse lengst ned i denne artikkelen.

– Eksempel til etterfølgelse

Juryen har konkludert med at prisen Gylne Måltidsøyeblikk 2015 skal deles ut til Døli pleie – og omsorgssenter i Nittedal kommune i Akershus. Likevel gjør sykehjemmet i Sandefjord seg bemerket i denne sammenhengen.

Erlend Eliassen

FORNØYD: Avdelingsleder ved kjøkkenet på Nygård sykehjem, Erlend Eliassen, har god grunn til å smile litt ekstra stort i dag.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Maten ved Nygård sykehjem trekkes frem som et godt eksempel til etterfølgelse for andre. Derfor mottar de nå et æresdiplom.

– Dette er en stor dag! Prisen betyr mye, både for oss på kjøkkenet, men også for pasientene, sier avdelingsleder ved kjøkkenet på Nygård sykehjem, Erlend Eliassen.

Han legger til at utmerkelsen betyr at sykehjemmet kan fortsette med å holde fokus på helhetlig pleie og ernæringsjobbing, og ikke minst fortsette å lage god mat.

– Det er flott også for selvbildet vårt, å kunne være til inspirasjon for andre, sier Eliassen.

– Jobber knallhardt

Eliassen tror fokuset på pasientene og høy faglighet er blant suksessfaktorene.

– Vi jobber intensivt for å treffe individet. Vi vektlegger valgfrihet og restaurantteknikker i det vi lager på institusjonen, og jobber knallhardt for å lykkes, forteller avdelingslederen.

Han understreker at prisen er til alle ved sykehjemmet, og sier det er viktig at det settes fokus på mat til syke og eldre.

– I Norge i dag skiller sykehjemsmaten seg mye fra kommune til kommune. Det føles godt å være en inspirasjonskilde. Alle bør strekke seg lengst mulig for å lage best mulig mat, mener Eliassen.

Feirer etter julestria

Ingen champagnekorker er sprettet når NRK snakker med Eliassen tirsdag ettermiddag. Men han ser ikke bort ifra at det vil skje i nær fremtid.

– Vi har ikke rukket å feire ennå, men det kommer en dag i morra også, smiler Eliassen.

Han forklarer at kjøkkenpersonalet er midt i julestria, for jula er tross alt også matens høytid.

– Det har nok ikke gått helt opp for oss at vi har mottatt prisen, men det gjør nok det snart. Da skal det feires!

Innbydende mat

Her er juryens begrunnelse:

«Nygård sykehjem i Sandefjord kommune i Vestfold. De presenterer mat på en ytterst delikat måte. Bruk av ny matteknologi (molekylær gastronomi), ønske om at måltidene skal være av ypperste klasse, og tilrettelagt samarbeid mellom kjøkken og pleie står i fokus. Juryen tror at den matteknologien som sykehjemmet benytter seg av med hell kan overføres til andre sykehjem.

Ikke minst fremstår måten sykehjemmet moser maten på til de som har utfordringer med å spise som et mønster for andre. Moset mat er en utfordring å tilberede og servere på en innbydende måte. Dette greier de her og bør være til inspirasjon for andre sykehjem.»