Advarer mot tyske borreliatester

Overleger mener at dem som frykter flåttsmitte, ikke bør dra til Tyskland for å teste seg for såkalt borreliasmitte.

Overleger advarer
Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Overlegene Nils Grude og Bjørn Erik Kristiansen ved Unilabs Telelab i Skien mener testene i Norge er like gode, og at enkelte tyske laboratorier verken er kvalitetssikret eller særlig troverdige. Derimot er dette kommersielt, og de tjener gode penger på dette.

Advarer

- Jeg vil advare mot at dette kan bli dyrt, og det kan være at de får en diagnose på et feil grunnlag, sier overlege ved Unilab Nils Grude.

Det er når man kommer til det som blir kalt stadium to, at problemstillingen dukker opp. Får du symptomer måneder eller år etter flåttbittet, er det aktuelt med tester. Får man ikke påvist den såkalte borreliasmitten her hjemme, drar mange til Tyskland for å teste seg.

- Jeg mener at norske personer og pasienter skal behandles her hjemme. Laboratoriene i Tyskland er heller ikke anerkjent i det tyske medisinske miljøet, hevder Grude.

Grude mener at det tyske fagpersonellet kan være topp kvalifisert, men at problemet er at de for eksempel selger sine egne preparat. Først gir de diagnoser, deretter tilbyr de behandling.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Flått

- Samtlige får positive svar

Han får full støtte av sin kollega, overlege i mikrobiologi ved Unilab Bjørn Erik Kristiansen.

- Det er et opplegg som ikke er kontroll- og kvalitetssikret. De kan være litt tvilsomme. Så vidt jeg vet får nesten samtlige positive svar og det stiller jeg spørsmålstegn ved, sier han.

Har dere en egeninteresse av å snakke negativt om de tyske testene?

- Det kunne være en tanke, men det har vi absolutt ingen interesse av. Borreliabakterien er en vanskelig mikrobe å ha med å gjøre, og vi trenger mer forskning. Vi mener imidlertid at vi i Norge har nok kunnskap for å påvise borreliabakterien, avslutter Grude.

Les: Frykter flere flått

Les også: Forsker: - Vi vet for lite om flått

Har du erfaringer med flått-test i Tyskland? Ta kontakt med NRK Østafjells på epost: 02345@nrk.no