Hopp til innhold

Advarer mot skogbrannfare på Østlandet

Bålforbudet er opphevet, samtidig er det knusktørt flere steder i skogen. Det kan bli en farlig kombinasjon denne helgen.

skogbrann i Eidsfoss

SKOGBRANN: Bildet er fra Kjennaveien i Eidsfoss i Holmestrand denne uken. Mer enn 10.000 liter vann gikk med til å slukke brannen.

Foto: Vestfold Interkommunale Brannvesen

Meteorologisk institutt melder knallvær på Østlandet med temperaturer opp mot 20 grader.

Brannvesenet og turistforeningen ber folk tenke seg om før de fyrer opp et bål.

For blir det skogbrann, står du selv ansvarlig.

Mange oppdrag

De fleste steder i landet er det lav skogbrannfare ifølge, nettstedet Yr, men antall utrykninger hos brannvesenet i Sør-Øst viser noe annet.

Den siste uka har de rykket ut på rundt elleve branner i terrenget.

Hans-Otto Schjerven

FORVENTER TRAVEL HELG: Vakthavende brannsjef Hans-Otto Schjerven i VIB tror brannmannskapene vil få nok å gjøre med tanke på skogbranner de neste dagene.

Foto: Magnus Skatvedt Iversen / NRK

Vakthavende brannsjef Hans-Otto Schjerven i Vestfold interkommunale brannvesen har vakt denne helgen, og forventer at den kan bli hektisk.

– Med godt vær forventer vi at mange tar turen ut for å nyte, og det skal de gjøre. Men vi ber alle være forsiktige med tanke på at det er knusktørt i terrenget flere steder, sier Schjerven.

Han sitter fredag formiddag i bilen på vei tilbake til ulmebrannen som oppstod i Eidsfoss torsdag.

– Vi har vært der i hele natt, så det sier litt om hvor tørt det er og hvor mye jobb det blir for oss.

bål

STORT BÅL: Natt til onsdag rykket brannvesenet ut til et stort bål ved Semsveien i Færder kommune. Bålet bestod av bygningsmaterialer. Brannvesenet minner om at det er forbudt å gjøre opp ild eller behandle brannfarlige gjenstander.

Foto: Vestfold Interkommunale Brannvesen

– Lytt til brannvesenet

På høsten kan det være utfordrende å melde hvor høy skogbrannfaren er, ifølge statsmeteorolog Håkon Mjelstad.

– Luftfuktigheten på natta er høy, og ofte er det dugg på morgenen. Men i løpet av ettermiddagen kan det bli sterk sol, slik at det tørker igjen.

Håkon Mjelstad

UTFORDRENDE: Det kan være vanskelig for Meteorologisk institutt å vite hvor tørt det er i enkelte områder, opplyser statsmeteorolog Håkon Mjelstad. Han anbefaler at folk lytter til brannvesenet.

Foto: Kamilla Pedersen (MET)

Etter hva han kan se, vil det være tørt frem til neste uke. Meteorologisk institutt har en side for skogbrannfare på yr.no, men hvor pålitelig den er, kan diskuteres, ifølge statsmeteorologen.

– Vi sliter med å ha gode nok parametre på dette, og er avhengig av tips fra blant annet brannvesenet, forklarer Mjelstad.

Det utarbeides for tiden en ny side for måling, men Mjelstad mener det viktigste er å lytte til det lokale brannvesenet.

– De har best kunnskap om hvordan de forholdene er ute i naturen.

Sjekk tilgangen på vann

Å sørge for god tilgang på vann, er Mats Kneppen i DNT sitt første bud hvis du vil lage et bål.

– Man bør også ha en plan for hvordan man skal frakte vannet fra innsjøen eller bekken. Det hjelper ikke at vannet er i bekken.

Mats Kneppen

HUSK VANN: Mats Kneppen i DNT minner om at det ikke holder at det er vann i nærheten av bålet. – Du må ha en plan for hvordan du kan slukke det dersom brannen sprer seg.

Foto: Privat

Selv har han alltid med seg plastposer og noen vanntette poser som han kan fylle med vann.

– Man skal være klar over at hvis det begynner å spre seg utover bålet, og man skal fylle opp 0,5 liters flasker med vann, så tar det ganske lang tid i en bekk.

Kneppen ber turgåere sjekke underlaget de fyrer på, søke opp kart over tilrettelagte bålplasser på turistforeningens nettsider og følge informasjon fra brannvesenet.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark