Advarer mot iPhone-svindel

Politiet er på vakt, og vil slå hardt ned på folk som prøver å svindle til seg forsikringspenger når iPhone 6 lanseres neste uke.

USA/

Neste fredag kommer den nye iPhone 6. Politi og forsikringsselskaper er på vakt mot mulige svindelforsøk.

Foto: Eric Thayer / Reuters

Georg Andersen

Politioverbetjent Georg Andersen i Telemark politidistrikt, sier politiet er på vakt når nye iPhone 6 lanseres på fredag.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Den nye iPhone 6 lanseres i Norge neste fredag, og interessen blant folket er stor. Forsikringsselskap og politi merker økt pågang fra folk som har mistet eller blitt frastjålet sin gamle mobiltelefon, og det er en overvekt av iPhone 5-eiere.

Straffbare forhold

– Ser man på tidligere statistikker hvor populære teknologiske gjenstander har blitt erstattet av nye modeller, er det nærliggende å tro at noen faller for fristelsen, og prøver seg på det som rett og slett er svindel, sier politioverbetjent og leder for etterretning og analyse i Telemark politidistrikt, Georg Andersen.

Andersen sier dette er straffbare forhold, og du kan risikere å bli tatt for både falsk anmeldelse til politiet, og forsikringssvindel. Han sier videre at politiet har gode rutiner og god teknologi når det gjelder å spore mobiltelefoner som er meldt stjålet.

– Melder du en mobiltelefon stjålet, og vi ser at et familiemedlem eller noen i kretsen din bruker telefonen, kan du forvente å bli kontaktet av politiet, sier Andersen.

Graf-iphone

Slik ser statistikken til Codan Forsikring ut.

Foto: Codan Forsikring

Les også:

(Saken fortsetter under videoen)

Hva synes folk om at noen vil svindle til seg ny iPhone?

SE VIDEO: Se hva folk synes om at noen prøver å svindle til seg ny telefon.

Får ikke penger

Christian Haraldsen

Informasjonssjef i Gjensidige, Christian Haraldsen gir folk ny mobiltelefon i stedet for penger, hvis den gamle er borte.

Foto: Gjensidige

Forsikringsselskapet Gjensidige merker også økt pågang fra sine kunder når nye modeller av populære gjenstander er i salg. Det koster selskapet veldig mye penger, og for et par år siden gjorde de en vri på forsikringsavtalen, som har gitt ønsket effekt.

– Vi skal erstatte det objektet som er meldt stjålet eller ødelagt "som om skaden ikke har skjedd". Det betyr at om noen kommer til oss og har blitt frastjålet en iPhone 5, så får kunden tilbake en iPhone 5, i stedet for den samme verdien i kontanter, sier informasjonssjef i Gjensidige, Christian Haraldsen.

Ordningen har fungert godt, og Andersen forteller at de siste årene har antallet spekulative skademeldinger blitt kraftig redusert.

Ole Irgens

Kommunikasjonssjef i Tryg forsikring, Ole Irgens, vil kreve dokumentasjon av kunder som krever erstatning for stjålet mobiltelefon.

Foto: Tryg forsikring

Krever dokumentasjon

– Vi er ekstra oppmerksomme når det kommer en ny modell av et populært produkt, sier kommunikasjonssjef i Tryg forsikring, Ole Irgens.

Han sier det er normalt med økt pågang til forsikringsselskapet når en ny modell lanseres, og regner med at det samme skjer når iPhone 6 kommer denne uken. Tryg forsikring vil kreve god dokumentasjon av kunder som ønsker mobiltelefonen erstattet.

– Mange vil ha dekket tapte mobiler gjennom reiseforsikringen, og da må telefonen være stjålet. I slike tilfeller vil vi kreve en politianmeldelse som dokumentasjon, sier Irgens. Dersom mobilen blir ødelagt på grunn av skade, dekkes dette ikke av reiseforsikringen.

– Pass bedre på mobilen

Jon Berge

Informasjonsdirektør i If skadeforsikring, Jon Berge ber folk passe bedre på mobiltelefonene sine.

Foto: If skadeforsikring

Informasjonsdirektør i If skadeforsikring, Jon Berge skulle ønske folk var flinkere til å passe på mobiltelefonen sin. Gjennom datterselskapet Europeiske Reiseforsikring ga de erstatning for 6100 tapte smarttelefoner i fjor. Han sier If også er ekstra oppmerksomme de neste ukene.

– Reelle tap skal selvsagt dekkes, men vi har våre metoder til å avdekke svindelforsøk, og vi kommer også til å kreve god dokumentasjon av de kundene som melder mobiltelefonen tapt.

Han sier selskapet opplevde en enorm økning i skademeldinger da Apple lanserte iPhone 4, og forventer noe av det samme denne gangen.

– Interessen rundt den nye iPhonen er så stor, at vi forventer at mange tar kontakt med oss, sier Berge.

Tegner forsikring ved modellbytte

Kommunikasjonssjef i Codan Forsikring, Mari Faaberg har samme erfaring som

Mari Faaberg

Kommunikasjonssjef i Codan Forsikring, Mari Faaberg sier mange tegner forsikring like før den nye modellen kommer på markedet.

Foto: Codan Forsikring

sine kolleger, og kommer til å passe ekstra godt på de neste ukene. Hun opplever også at mange kunder forsikrer sin gamle mobiltelefon like før en ny modell er i salg.

– Dette er selvsagt noe vi kommer til å passe på når den nye iPhone-modellen kommer, for vi forventer økt pågang, sier Faaberg.

Hun merker størst pågang når de store mobilfabrikantene lanserer nye modeller som skiller seg fra de gamle når det gjelder utseende og design.

– Det største hoppet var da iPhone 3 ble erstattet med iPhone 4. Jeg forventer å se noe av det samme denne gangen, avslutter Faaberg.