Hopp til innhold

Advarer mot antibiotikaresistens

Overlege Dagfinn Skaare ved Sykehuset i Vestfold har funnet en ny og alvorlig utvikling i en bakterie som er årsak til ørebetennelse, bihulebetennelse og luftveislidelser. – Det haster å finne et mottrekk, mener han.

Overlege Dagfinn Skaare

Overlege Dagfinn Skaare mener at vi må sette i gang nå for å finne tiltak mot antibiotikaresistent.

Foto: Rune Christoffer Holm / NRK

Bakterien som heter Haemophilus influenzae, har utviklet en resistens som gjør det vanskelig å behandle slike sykdommer.

Det er en bakterie som blant annet gir luftveisinfeksjoner, øyebetennelse, ørebetennelse bihulebetennelse og hjernehinnebetennelse.

– Denne bakterien er en av årsakene til mye bruk av antibiotika i dag, og også en av årsakene til unødvendig bruk av medisinen, sier han.

Advarer mot antibiotikaresistens

Antibiotika brukes til å behandle infeksjoner med bakterier, forteller doktor Dagfinn Skaare ved mikrobiologisk avdeling ved Sykehuset i Vestfold.

– Antibiotika er kanskje det nærmeste mennesket har kommet til noe som kan kalles for en mirakelmedisin. Har man en alvorlig infeksjon som hjernehinnebetennelse eller lungebetennelse, så er penicillin og andre typer antibiotika livreddende, sier han.

Skaare legger til at medisinen kurerer, men at antibiotika også virker på alle de andre bakteriene, som gjør at de blir litt mer resistente for hver gang man tar antibiotika.

Det er det som bekymrer han.

– Det er særlig de siste ti årene at bruken av antibiotika har tatt av, sier Skaare.

– Man må tenke på antibiotika som en ikke-fornybar ressurs, siden bakteriene blir resistente mye raskere enn vi klarer å utvikle nye midler, sier Skaare.

Globalt problem

Dette er ikke bare et lokalt problem, men et verdensproblem nå.

– Det å få en urinveisinfeksjon i Hellas eller Tyrkia kan bli veldig alvorlig, for da er det ikke sikkert at man har noe å behandle det med, sier Skaare.

Dette er en krise som pågår mange steder i verden.

– Vi er foreløpig skånet i Norge, men dette brer seg raskt og det har blitt mye verre på bare fem år, så det haster å finne et mottrekk, sier Skaare.

Nødvendig med strakstiltak

Løsningen er, ifølge Skaare, at vi må bruke det vi har, klokt, og vi må rasjonere. Man må utvikle nye midler og ikke minst nye strategier som vaksiner og smittevern.

– Vi må bruke medisinen når det virkelig er nødvendig, og ikke alle de gangene når man ønsker å bli frisk en dag tidligere fordi det er plagsomt, sier han.

Trenden om at flere ikke velger å vaksinere seg, syns han ikke noe om.

– Da har vi glemt hvor alvorlig infeksjonene kan være, sier Skaare. Vaksiner er et mer langtidsvirkende middel enn antibiotika, mener han.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark