Hopp til innhold

Advarer mot å spise selvplukkede stillehavsøsters

– Både norovirus og algegifter gir grunn til å være forsiktig når det gjelder selvplukket stillehavsøsters, sier forsker.

Stillehavsøsters
Foto: John-André Samuelsen / NRK

Fordi østers i større skala er relativt nytt her til lands, er det også for lite kunnskap om den til at både forskere og Mattilsynet kan gi gode råd til folk som ønsker å plukke og spise østersen selv.

Tidligere denne uka meldte NRK at man kan risikere å bli dårlig hvis man spiser rå østers man plukker selv, spesielt på denne tiden av året. Årsaken er at vinteren er høysesong for norovirus som forårsaker omgangssyke. Viruset går ut i sjøen via kloakken, og kan legge seg i skjellene.

Alle som skal selge østers kommersielt, må rense dem først. Østersen testes da også for algegifter (algetoksiner).

– Østers som omsettes, er vanligvis helt trygt. For privatpersoner har vi en utfordring, sier Arne Duinker, forsker ved Havforskningsinstituttet.

– Utfordringen er at stillehavsøstersen er ny for oss, og både forskere og Mattilsynet har for lite kunnskap om den til å gi gode råd. Derfor gir ikke Mattilsynet råd så langt, men jeg tror det blir sagt at skal du prøve det, så bør du i alle fall varmebehandle den først, fortsetter han.

Blåskjellvarsel

For blåskjell finnes blåskjellvarselet for dem som ønsker å plukke skjell selv. Blåskjell langs kysten analyseres for algegifter (algetoksiner) og bakterier. Disse analysene danner grunnlaget for Mattilsynets kostholdsråd.

Et slikt varsel finnes foreløpig ikke for stillehavsøsters.

– Vi vet fra forskning at det er mulige forskjeller mellom blåskjell og stillehavsøsters, spesielt når det gjelder algetoksinene. Det gjør at du ikke 100 prosent kan følge blåskjellvarselet. I tillegg har du utfordringen med norovirus, spesielt om vinteren.

– Vil du advare folk mot å plukke egne østers og spise dem rå?

– Ja, jeg tror vi må gjøre det. Jeg tror du må vite at det er en risiko for å få denne magesyken.

– I tillegg har du algetoksinene, som du også må ta hensyn til når det gjelder skjell. Man må hele tiden være forsiktig når det gjelder denne ressursen, dessverre.

– Er problemet løst så lenge muslingene varmes godt opp?

– Problemet med virus er løst når de varmes godt opp. Algetoksiner vil ikke kunne kokes bort. Det er litt vanskelig å gi gode råd nå. Vi håper å etter hvert få i gang et kostholdsråd-program som Mattilsynet skal ta seg av, men først må vi få i gang arbeidet med både forskningen og forvaltningen.

– Skal spises levende

Algetoksiner, eller algegift, produseres av maten skjellene spiser.

– Skjellene lever av planktonalgene som flyter rundt i vannmassene, og de produserer til tider disse giftene. Når skjellene spiser disse, blir de lagret i skjellene en liten tid. Da kan vi få problemer når vi spiser dem, forklarer Duinker.

Kokk og restauranteier i Sandefjord, Geir Skeie, sier det er viktig å høre på forskerens advarsler. Han er vant til å håndtere østers, og sier det er viktig å også oppbevare muslingen riktig.

– Når det gjelder alle skalldyr, og spesielt østers som ofte spises rå, er det viktig å oppbevare det kaldt, med press oppå så den ikke åpner seg. Åpner den seg, tørker den ut og dør. Østers skal være levende når du spiser den. Det kan gjerne ligge noen dager i kjøleskapet, men det er viktig at de oppbevares kaldt.

Geir Skeie holder frem en pakke med østers.

Østersen som selges på restaurant må være renset og kontrollert for algegifter. – Interessen for østers er ganske bra i perioder, men vi selger ikke tonnevis med det. Noen synes det er veldig godt, og så er det mange som ikke våger seg ut på østers, sier Geir Skeie. (arkivbilde) 

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark