Hopp til innhold

Advarer mot å droppe lusekuren

PORSGRUNN (NRK): Hodelus er et tilbakevendende problem for familier med barn i barnehage og skole. Men man bør ikke droppe lusekuren selv om lommeboka får svi.

Lus

Alle med hår på hodet kan få hodelus. Hodelus suger blod i hodebunnen og bittene kan gi kløe. De er små, bare 2–3 mm lange.

Foto: Preben Ottesen / Nasjonalt Folkehelseinstitutt

Hvis en familie på fire må behandles for lus, flyr hundrelappene. Etter en runde på ulike apotek, ser det ut til at summen fort kan bli opptil 1000 kroner. Det har ført til at flere dropper å kjøpe de ulike kurene.

– Jeg har selvsagt hørt at noen velger å la være å kjøpe kur, sier Gunhild Kile Sandvik, fagredaktør for Apotek1.

Sandvik understreker at det er viktig at folk tar turen innom apoteket om man vet at man har lus.

Les også: Varsler tiltak mot hodelus

Les også: Flaut med lus

Dyrere i neste runde

Anbefaler å ikke droppe lusekur.

Gunhild Kile Sandvik, fagredaktør Apotek1, sier det er mer lus nå enn før. Hun anbefaler ingen å droppe behandling om man har ubudne gjester på besøk.

– Om man ikke gjør noe, er man jo en smittekilde for dem rundt seg.

Det finnes mange ulike kurer og behandlinger, og på et apotek vil man få informasjon om hva som passer best i hvert tilfelle.

Det finnes billige og mer kostbare metoder.

– Har guttungen fått lus, kan et alternativ være å klippe håret helt kort. Det er også viktig å kjemme håret nøye med lusekam i alle tilfeller. Har man langt hår, vil man ofte trenge to flasker med kur. Hvis ikke vil behandlingen ikke være effektiv nok. Da kan det bli enda dyrere i neste runde, sier Sandvik.

Tar knekken på lusa.

Ayman Alshumar, bestyrer Apotek1 Hovenga, har mye å velge i for å ta knekken på lusa. Han mener det ikke er dyre produkter med tanke på at det kun brukes en sjelden gang.

Foto: Tone Lensebakken / NRK

Mer lus enn før

Både voksne og barn kan få hodelus, men hodelus er mest vanlig blant barneskolebarn. Man kan få lus uansett hårtype.

– Men det er ikke slik at alle i en familie automatisk har lus om et av barna har fått det. Lusekurer skal kun brukes om man har lus.

Sandvik sier også at det kan se ut som det er en økning av tilfeller med lus sammenlignet med tidligere år.

– Det er jevnt hele året, men de siste årene har vi sett en økning av salg av lusemidler. Noe av årsaken til det kan være at det er en økende resistens mot ulike lusemidler. Derfor er det så viktig å bruke lusemidlene korrekt, slik at de har god virkning, avslutter Sandvik.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark