Hopp til innhold

Advarer hyttefolk mot disse kommunene

Norges Hytteforbund advarer folk mot å kjøpe fritidseiendom i kommunene Hjartdal, Gausdal og Stranda.

Hytteavisen

Nettstedet Hytteavisen.no fremstiller Hjartdal som en skatteversting.

Foto: Faksimile: Hytteavisen

«En mindre gruppe kommuner utmerker seg med særlig aktiv diskriminering av fritidseiendommer, der standardtakster per kvadratmeter boligflate for hytter settes særlig høyt i forhold til boliger i disse kommunene». Det skriver Norges Hytteforbund i forrige utgave av medlemsbladet «Hytte og Fritid».

På nettstedet Hytteavisen.no fremstilles blant annet Hjartdal som skatteversting. Mathias Dannevig i Norges Hytteforbund sier det er uforholdsmessige skatter i Hjartdal.

– Hjartdal er en kommune som setter høye takster på fritidsboliger i forhold til takstene på boliger i kommunen. Vi er ikke prinsipielt mot eiendomsskatt, men i utgangspunktet bør den være lavere enn for boliger, fordi hytteeierne bruker kommunale tjenester langt mindre enn fastboende.

– Først og fremst er vi nødt til å kjempe dette slaget lokalt i begynnelsen, og så gjør vi i hytteforbundet det vi kan på det nasjonale planet for å forsøke å påvirke politikere. For denne lovgivningen må vi gjøre noe med, sier Dannevig.

Mathias B. Dannevig

Mathias Dannevig i Norges Hytteforbund, sier at skattenivået på hytter i Hjartdal er uforholdsmessig høgt.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

Ser på takstgrunnlaget

– Det er ikke noe hyggelig med en slik negativ rangering. Det sier Hjartdal-ordfører Sven Tore Løkslid. Han viser til at det foreslåtte skatteforslaget er under revisjon.


– Førsteutkastet til eiendomsskatten har de gjort noen feil på. Derfor blir det nye takster for innbyggerne, sier Løkslid.

Les også:


I rådmannens reviderte forslag er skattesatsen justert ned fra 3,9 til 2,9 promille.
Samtidig legges det opp til ny gjennomgang av takstgrunnlaget for eiendommene i Hjartdal.

Ifølge Løkslid jobber administrasjonen nå på spreng for å komme opp med et mer rettferdig grunnlag for innføringen av eiendomsskatt i kommunen.

Sven Tore Løkslid

Svein Tore Løkslid, ordfører i Hjartdal, syntes ikke det er hyggelig å være med på en slik negativ rangering.

Foto: Lorentz Berg / NRK