Hopp til innhold

Konsernets grønne gren i Skien

SKIEN (NRK) : Selv om olje- og gassektoren stuper, er de optimister i ABB. Særlig de som jobber i ABB-kraft i Skien. Der snakker de om 30 prosent produksjonsøkning.

Ken Iskasen Tom Rune Bjørtuft

SPENT FØR INNFLYTTING: Går alt etter planen er produksjonen av trafokiosker samlet her når det nye året ringer inn. Ken Isaksen og Tom Rune Bjørtuft hos ABB gleder seg.

Foto: Roald Marker / NRK

ABB ligger litt for seg selv, nord for Skien sentrum. Svært få tenker på at dette er byens største industriarbeidsplass, helt til meldingen om at 40 ansatte i olje- og gassdivisjonen skullel permitteres kom.

Men slik er det ikke overalt i konsernet. Kraftdivisjonen, den delen av ABB som leverer produksjons- og distribusjonsutstyr til kraftselskapene, går som aldri før.

– I år kommer vi til å levere vårt beste resultat noensinne. For å illustrere dette, kan jeg fortelle at vi det siste året har 50 nyansettelser.

Les også:

Åpner ny fabrikk

Ordene tilhører direktør Ken Isaksen. Han leder ABB kraft i Skien. Sammen med ham og leder Tom Rune Bjørtuft, blir NRK med på omvisning i det som skal bli konsernets nye fabrikk for trafokiosker, eller nettstasjoner, som det heter på fagspråket.

Her er de i full gang med å rigge til, sier Isaksen, i det vi går inn det som skal bli den nye fabrikken.

Fabrikklokalene er lyse og nymalte, men ennå svært tomme. På nyåret skal det være fire såkalte montasjelinjer på plass, slik at produksjonen blir mer rasjonell.

Geir Flaen

– Vi får god plass, sier Geir Flaen om de 5000 m² store lokalene. Han er bas og vet hva det vil si å jobbe i for små lokaler.

Foto: Roald Marker / NRK

– Det skal bli deilig å komme hit. Alt blir mye lettere, forteller Geir Flaen.

Han er arbeidsleder, såkalt bas, og forteller at de i dag produserer trafokiosker i to adskilte lokaler.

– Deler som vi produserer i ett lokale, må vi frakte inn i det andre for å få dem montert. Dessuten flyr folk frem og tilbake hele tiden og det er tungvint, sier han.

ABB Skien

Trange lokaler gir lite rasjonell drift.

Foto: Roald Marker / NRK

Øker produksjonen

Ved å flytte fabrikken og samle all produksjon i ett lokale, har ABB en ambisjon om å øke produksjonen med 30 prosent.

Vi snakker om en ambisiøs plan, så får vi se om vi greier det, sier Isaksen nøkternt.

Markedet er han ikke redd for.

– Det er noe nyutbygging i kraftmarkedet, i tillegg er det en betydelig utskiftning av gamle nettstasjoner. Samlet gir det rom for vekst.

Elbil gir vekst

Hafslund Nett er ett av mange selskap i Norge som er en typisk kunde hos ABB Kraft. Morten Schau er kommunikasjonssjef i selskapet. Han bekrefter behovet for nettstasjoner.

– Fra 2006 har Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap pålagt alle nettselskaper å legge om fra luftlinjer til linjer i bakken. Det har ført til at behovet for trafokiosker er stort. I tillegg opplever vi en befolkningsvekst i vårt område, forteller Schau.

Håper også på eksport

Fabrikken skal stå klar i januar. Da vil 30 ansatte ha være i full gang her. Alle rekrutteres internt i ABB. Men målet er flere ansatte.

På grunn av utvidelsen vil vi også vurdere eksport. I første omgang til Skandinavia, muligens også til England, forteller Isaksen.

ABB Skien

Her monteres en av fabrikkens to traverskraner. Om to måneder skal alt stå klart.

Foto: Roald Marker / NRK