Aase Straume er død

Tidligere journalist og mangeårig fylkeskultursjef Aase Straume har gått bort.

Aase Straume

Aase Straume var dagens gjest i NRK Telemarksendinga da hun fylte 90 år i fjor.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Aase Straume sovnet stille inn på Skien Helsehus natt til onsdag. Hun ble 91 år gammel.

Hun er er kjent som mangeårig journalist i Varden, TA og PD, og ble senere Telemark fylkes første kvinnelige kultursjef.

Lang journalistkarriere bak seg

Aase Straume startet som journalist da hun kom fra Sauherad til Notodden for å gå på gymnaset. Der startet hun sin journalistiske karriere som 14-åring i 1938. Hun var en av de første kvinnelige journalistene i landet.

Journalistkarrieren fortsatte i BBC i 1948/1949 der hun leverte stoff både til BBC og til Telen på Notodden. Blant annet dekket hun bryllupet til britiske dronning Elizabeth, og hun var den første norske journalisten som skrev hjem om Marshallhjelpen.

Så skulle hun bare hjem en liten tur før hun skulle ta journalistutdanning i Chicago. Hun tok en korttidsjobb i Varden mens hun ventet på svar på søknad og visum, men så traff hun mannen i sitt liv, og ble værende i Telemark.

I 1962 kom hun til avisa TA, og der ble hun til 1970.

Gikk over til Fylkeskommunen

Etter 20 år i journalistbransjen gikk hun over til Telemark Fylkeskommune i 1976. Der bygget hun opp en informasjonstjeneste i Telemark fylke, og ble den andre fylkeskultursjefen i landet, og den aller første kvinnelige. I 1988 pensjonerte hun seg, og fram til 1991-1992 drev hun og blant annet Øystein Beyer med lederutvikling i Fylkeskommunen.

Straume var en ekte journalist, hun var alltid omringet av bøker og aviser. Hun ble irritert på de som maste på at de eldre måtte aktiveres.

– Jeg har vært aktivisert i hele mitt liv, hvis jeg har lyst til å sitte stille og se på fjernsyn eller lese aviser, så gjør jeg det, sa hun.

De siste årene skrev hun en familiehistorie på over hundre sider.