– I strid med lovens minstekrav

SKIEN (NRK): Fylkeslege Steinar Aase går hardt ut og sier at deler av behandlingen Aase Straume fikk, var i strid med lovens minstekrav.

Aase Straume

LÅ DØENDE BAK ET SKJERMBRETT: Aase Straume fikk ikke behandlingen det var vedtatt at hun skulle få. Familien har sendt inn klage til fylkeslegen i Telemark.

Foto: Privat

I går skrev NRK om tidligere fylkeskultursjef Aase Straume som døde høsten 2015, etter et svært tungt sjukeleie og en eldreomsorg som fungerte dårlig etter familiens syn.

Les også: Aase (91) døde bak skjermbrett på dobbeltrom

– Hun opplevde at pleiere kom inn i hjemmet hennes uten å hilse og presentere seg. Hun fikk ikke dusje en gang i uka selv om det var gjort vedtak om det. Hun lå døende bak en skjermvegg på et dobbeltrom kvelden før hun gikk bort.

– Mamma var sosialdemokrat og hadde tro på det offentlige helsevesenet, men det hun selv ble utsatt for tok helt motet fra henne, sier datteren Brita Straume.

Brita Straume

BELASTNING: Brita Straume forteller at det var en stor belastning å sende inn klage til fylkeslegen.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Fylkeslegen er uvanlig krass i kritikken. Han sier at en del av behandlingen som er tatt opp i klagen fra familien Straume er grei nok, men mye er kritikkverdig.

– Deler av behandlingen var etter vår mening klart uforsvarlig og i strid lovens minstekrav. Deler av behandlingen var også i strid med god oppførsel og vanlig høflighet, sier fylkeslege Steinar Aase.

Steinar Aase

UFORSVARLIG: Fylkeslege i Telemark, Steinar Aase mener at deler av behandlingen er i strid med god oppførsel.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Svært alvorlig

Karianne Hansen, bystyremedlem i Frp i Skien har kjent til saken lenge. Hun er lei seg på vegne av Skien kommune

– Denne saken er veldig alvorlig, og den har vært fæl for de pårørende. Spesielt for Aase Straume som har opplevd en eldreomsorg som ikke har vært god nok når hun trengte den som mest. At fylkeslegen nå bekrefter det de pårørende har sagt, gjør at man blir lei seg av å oppleve sånt i Skien, forteller Hansen.

Karianne Hansen

ALVORLIG: Karianne Hansen i Frp syntes denne saken er svært alvorlig.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Store utfordringer

Trine Almenning fra Arbeiderpartiet, er leder i helse- og velferdsutvalget i Skien. Hun er primært fornøyd med eldreomsorgen i Skien kommune, men syntes denne saken er veldig lei.

Trine Almenning

UTFORDRING: Trine Almenning fra Ap innrømmer at kommunen står ovenfor store utfordringer i eldreomsorgen.

Foto: Petter Melsom / NRK

Almenning innrømmer at det er mange utfordringer knyttet til ressurser og prioriteringer i eldreomsorgen. Hun kan heller ikke garantere at kommunen sitter på nok ressurser til å sikre en verdig eldreomsorg.

– Jeg er nok ikke hundre prosent trygg på det, for vi vet jo at eldrebølgen kommer, så vi har store utfordringer fremover også, avslutter Almenning.

Karianne Hansen vil nå be om å informasjon om saken i neste møte i helse og velferdsutvalget i Skien kommune