Rettelse: I en tidligere versjon av denne saken sto det at Lenæs kunne fiske fra hyttetomta si. Det er feil, og saken er derfor endret. Det riktige er at han fisker i nærheten av hyttetomta.
Torskebestanden er lav. Derfor er det ikke lov å fiske torsk i Telemark og Vestfold.
Men i nabofylket Agder er det lov.
På et skjær i nærheten av hytta si i Kragerø, altså i Vestfold og Telemark fylke, står Jon Lenæs med fiskestanga og ser utover Skagerrak.
Flytter han seg en armlengdes avstand unna står han i Risør, altså i Agder fylke.
– I Vestfold og Telemark er det ikke lov å fiske torsk. Hvis jeg får en torsk, må jeg sette den ut igjen. Hvis jeg får en torsk i Agder, kan jeg ta den med opp til hytta og spise den – hvis den er stor nok.
Jon Lenæs ved bryggeanlegget i Kragerø.
Foto: Theodor Aasland Valen / NRKHelårsforbudet mot å fiske torsk i Oslofjorden og Vestfold og Telemark ble innført i 2019.
– Vanskelig å trekke skiller
Men er alt i sin skjønneste orden med torskebestanden bare man krysser fylkesgrensa til Agder? Nei, mener ekspert.
– Det er alltid veldig vanskelig å trekke skarpe skiller når man har med natur og biologi å gjøre. Så fort en skal oversette natur til regelverk får en sånne absurditeter, sier Sigurd Heiberg Espeland.
Han er forskningsgruppeleder ved Havforskningsinstituttet, og jobber blant annet med vern av kysttorsken.
– Skillet er satt fordi Oslofjorden, inkludert Vestfold og Telemark, er spesielt dårlig. Men det er jo ikke sånn at forholdet for en torsk er dramatisk forskjellig fra Kragerø til Risør.
Torsken napper sjelden i Skagerrak. Bestanden har lenge vært lav.
Foto: NRKAldri vært dårligere bestand
– Her blir det bare salat i dag, altså.
Jon Lenæs har nettopp sett det han mener er en «skygge av en sjøørret» i vannet ved siden av fiskekroken. Men napp, det tror han ikke det blir i dag.
Dilemmaet rundt om han kan beholde eller må slippe ut fisken er mest teoretisk.
Han har nemlig ikke fått torsk på kroken på veldig mange år.
Lenæs sier han har lagt merke til flere endringer i naturen rundt hytta de siste tiårene. En av de tydeligste er at torsken så godt som forsvant på 1990-tallet.
Jon Lenæs sier han ikke har fått torsk på kroken på mange år.
Foto: Theo Valen / NRK– Da jeg var ung, var det sånn at vi kunne si: i dag tar vi kokt torsk til middag. Så kunne vi dra ut her, en snau hundremeter fra land, og så fikk vi torsken på bestilling. Sånn er det ikke lenger.
Sigurd Heiberg Espeland i Havforskningsinstituttet kan kjenne seg igjen i det Lenæs forteller.
– Vi har fulgt med på torsk på Skagerrak i over hundre år. Det har vel ikke vært så dårlig noen gang som det har vært de siste årene. Hele perioden etter år 2000 har vi vært på et stabilt veldig lavt nivå.
Mange årsaker til lav bestand
Espeland mener årsakene er sammensatt.
– Havtemperaturene har blitt høyere. Tilgang på næring kan være et problem. Det er også stor dødelighet fordi fisken blir fisket opp.
En evaluering av tiltakene for å øke torskebestanden, inkludert forbud i Oslofjorden og Skagerrak, viste ingen bedring i bestanden.
Det var heller ikke forventet, sier Espeland, som var blant forskerne som jobbet med evalueringen.
– Har du veldig lite penger i banken, så får du veldig lite renter. Det tar tid å bygge opp, sier han.
Tiltakene ble derfor forlenget på ubestemt tid.
– Torsken skal gjennom mange kritiske perioder før den vokser opp og kan bli gytemoden. Vi ser at torsk på Skagerrak stort sett ikke blir mer enn to til fire år gammel før den blir fisket.
Til sammenligning blir torsk i Barentshavet og Lofoten seks til åtte år før den blir kjønnsmoden.
– Det har jo ikke torsken i Skagerrak tid til i det hele tatt.
Må leve med noen absurditeter
Målet med tiltakene som er innført er en tilstand hvor man med god samvittighet kan dra ut og fange seg en torsk til middag, ifølge Espeland.
Da må man leve med absurditeten i at enkelte steder, som ved hytta til Lenæs, endrer reglene seg bare du flytter deg noen centimeter, mener Espeland.
– Så får han glede seg over at han tross alt bor så nærme at han kan dra over grensa og fiske en torsk, ler forskeren.
Jon Lenæs har stor forståelse for at et sted må grensa gå.
– Bestanden av torsk har gått sterkt tilbake. Dette er jo et tiltak for å prøve å få bestanden opp igjen. Vi får bare håpe at det lykkes, sier hobbyfiskeren.