Hopp til innhold

Å be om hjelp

9. november kunne hele landet lese i VG Helg om Mikkel fra Larvik og hans familie. Hva skjedde etterpå? Da pappa Torgeir tok mot til seg og ba om hjelp?

Torgeir Wittersø Skancke og Mikkel

Torgeir og Mikkel ser på Knerten, igjen.

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

Historien om Mikkel fra Larvik og hans familie er en historie om sorg, slit og kjærlighet. Mikkel er alvorlig syk og blir aldri frisk igjen. Døgnet rundt må han passes og stelles, leste vi den helgen.

Skjermbilde, VG Helgs forside 9. november

9. november var dette forsiden på VG Helg. Torgeir har fått over 1000 likes på dette bildet på Facebook.

Foto: Skjermbilde

Hva skjedde etter at historien var lest og delt?

100 likes, en sms

Siden sosiale medier har tatt over mye av kommunikasjonen for mange av oss, opplevde Torgeir de første dagene etter at artikkelen stod i VG Helg, at mye av responsen kom på sosiale medier, i form av likes og hjerter og omtanke – fra mange.

Også er det noen som bruker mer gammeldagse metoder, som tekstmeldinger – og enda færre som bruker en mer direkte metode for kontakt – og Torgeir er ikke i tvil om hvilken metode han liker best.

I det siste har jeg begynt å tenke litt over det - kanskje jeg skal tørre å be om hjelp til noe. Lage en slags ønskeliste?

Joda, jeg hopper i det:

Torgeir Wittersø Skancke

– Det er ingen tvil om at jeg foretrekker "eye to eye", å snakke med folk. Det er noe som skjer mellom folk som er så mye mer verdifullt når kontakten skjer direkte. Si at du får hundre likes på en status på Facebook, hvor du forteller at du har det vanskelig, men så er det kanskje bare en av dem som ringer deg, sier Torgeir.

Ønskelista

Veggdikt hos Torgeir W. Skancke

Veggene hos Torgeir og Mikkel er fulle av små dikt og ordtak som gir inspirasjon i tunge dager.

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

Etter reportasjen i VG Helg var det én av dem som sendte en SMS, hvor han sa, for det første at det var urettferdig, og for det andre at han hadde et ønske om å hjelpe. Og det tente noe i Torgeir. Det hadde kanskje ligget der en stund, men nå kom det frem.

– Kan jeg legge ut en melding på Facebook, og fortelle at jeg har det vanskelig og at jeg trenger litt hjelp, legge ut en slags ønskeliste? Også gjorde jeg det, forteller pappaen til Mikkel.

Torgeirs tre ønsker var:

1) Jeg skulle ønske at Mikkel hadde noen besøksvenner. Hverdagene hans er ensformige. Hva går det an å gjøre for ham?
Mikkel gleder seg over besøk av de han er glad i. Det går an å bli kjent med ham for den som tar seg tid! Lese bøker, se på bilder, og trille turer ...

Torgeir Wittersø Skancke og sønnen Mikkel ser på tv sammen.

Torgeir og Mikkel ser mye på tv sammen, ofte 'Knerten'.

2) Jeg skulle ønske noen oftere stakk innom. Hjemme og på sykehus. Spesielt i helger og ferier. Slik er det både hos meg og hos Mette – Mikkels mamma. Det er ikke så lett for oss å komme oss steder. I alle fall ikke med Mikkel.
Det er bare å slå på tråden eller å ringe på døra.

3) Av og til skulle jeg ønske at noen hjalp til med praktiske ting ...

De "vanlige" oppgavene i hverdagen kommer på toppen av alt det andre. Rutinegreier kan føles store når man sliter. Når alt et tungt, så kan bare det å løfte telefonrøret eller sende en melding bli for mye. Og selv om jeg er kreativ, så er jeg ingen håndverker. Ja takk, jeg tar imot hjelp av og til.

Det hjalp å be om hjelp

Hva om vi en dag gjorde det vi har tenkt på så mange ganger: Gå ut av bilen, stå på trappa og si "hei". Enten bare for å være der en halvtime, eller ha med seg litt vaskepulver og ei fille.

Torgeir Wittersø Skancke

Det satt langt inne for Torgeir å be om hjelp, men nå er han glad han gjorde det. For resultatet er at han får hjelp. En kamerat kommer og hjelper til med noe som har plaget Torgeir med huset. Nærmere helga får han besøk av andre som tar med vaskefilla.

Mikkel og pappas soverom

Mikkel og pappa Torgeir deler soverom også.

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

Torgeir er neppe den første som syns det er vanskelig å be om hjelp. Han har tenkt mye på det og har noen teorier også. Én går på at de aller fleste har et ønske om å være å være gode nok, om å lykkes og om å fremstå som flink. Å be om hjelp er det samme som å si at man ikke mestrer.

Dette gjelder de fleste i samfunnet. Men Torgeir mener at de som er i kriser og som har det forferdelig, kan ha andre grunner til å syns det er vanskelig.

Hør hva Torgeir Wittersø Skancke sier om det hvorfor det er så vanskelig å be om hjelp, når man er i en forferdelig situasjon:

Torgeir Wittersø Skancke forteller hvorfor det er så vanskelig å be om hjelp, og ta imot hjelp.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark