Det kan bli slutt på leken 1. januar

PORSGRUNN (NRK): Døra kan bli stengt på Hjerterommet åpen barnehage. Usikkerheten er stor før politikerne sier ja eller nei til mer penger.

Hjerterommet åpen barnehage

FORMIDDAGSKOS: Det dukker opp kjente og noen ukjente fjes når ungene kommer til barnehagen fire dager i uka.

Foto: Britt Boyesen / NRK

Det er ikke bleieutslett og julegavekjøp de snakker om under formiddagsmaten ved langbordet. Samtaleemnet er fullt av spørsmål. Hva skjer hvis de stenger her? Finnes det andre barnehager med det samme tilbudet?

Foreldrene som tar med seg barna til denne barnehagen, må være der like lenge som gullungen. Den er åpen fra 09.30 til 13.30 fra mandag til torsdag.

William og Anette Hegna

William (14 måneder) og mamma Anette Hegna trives godt i den åpne barnehagen.

Foto: Britt Boyesen / NRK

Elinor Enarsson

Elinor Enarsson vet ikke hvor hun skal ta med seg sju måneder gamle Iver hvis barnehagen blir stengt.

Foto: Britt Boyesen / NRK
– Hjerterommet er bra for både William og meg, sier Anette Hegna. Hun tror det er en god overgang for gutten før han skal i en annen barnehage.

Pedagogisk styrer Thea Bråthen har mye å gjøre. De har vært tre ansatte, men nå er de bare to.

– Jeg blir trist når jeg tenker på at vi kanskje må stenge fra nyttår. Den beste julegaven nå, er penger. Da kan vi fortsatt ta imot alle som trenger dette stedet.

Trenger informasjon og tid

Det koster å drive en gratis barnehage. Foreldrene betaler for kaffen, og en dag i uka har de et lite lunsjbord. Da kan de betale 40 kroner, eller ta med seg matpakke som de gjør de andre dagene.

Diya

Diya (13 måneder) setter pris på litt mat innimellom lek og sang.

Foto: Britt Boyesen / NRK
Hjerterommet åpen barnehage

«Hjerterommet» er åpent nå, men ingen vet om de kommer til stengt dør i januar.

Foto: Britt Boyesen / NRK

Bråthen forteller at de bruker mye tid på å prate med hver enkelt av de voksne. Mange innflyttere trenger informasjon, enten de kommer fra et sted i Norge, Sverige, Danmark, Iran, Irak, Vietnam eller Litauen.

Menighetspleien driver tilbudet, men barnehagen er også avhengig av penger fra kommunen hvert år. I fjor fikk de 1,6 millioner kroner. I år har de hatt et budsjett på 435.000, og ingen vet hvor mye de får neste år. Det vet de først når politikerne i Porsgrunn har vedtatt budsjettet for 2017 den 8. desember.

Optimist

Porsgrunn får skryt av Unicef for gode tjenester til barna i kommunen. Det forplikter, men ingen kan love noe som helst før bystyret banker budsjettet. Utvalgsleder for barn, unge og kultur, Anders Rambekk (Krf), er optimist.

– Vi vet at dette er et viktig sted for både barn og voksne. Vi har et ansvar for å få til en langvarig og solid løsning for både de ansatte og foreldrene, sier han, men kan ikke love noe ennå.

Anette Hegna tror ikke det blir lett å finne et sted hvor foreldre og barn kan møtes på samme måte som i «Hjerterommet». Hun krysser fingrene for at politikerne forstår dette.

– Vi føler oss veldig velkomne her. Det er viktig for Porsgrunn kommune at denne barnehagen er åpen, slår hun fast før de rydder av bordet. Det er tid for å leke igjen. Hun håper leken fortsetter i 2017.

Hjerterommet åpen barnehage

Foreldrene får også et nytt nettverk i barnehagen. Det er mange nasjonaliteter rundt langbordet.

Foto: Britt Boyesen / NRK