Hopp til innhold

Dette skal minne folk om naturens krefter

Snart fire år etter at lasteskipet «Full City» grunnstøtte ved Bamblekysten, er ankeret tilbake.

«Full City»-ankeret.

I dag ble ankeret avduket.

Foto: Anette Dotseth Stensholt / NRK

Torsdag formiddag møtte blant andre politikere, folk fra Kystverket og barnehagebarn opp i Krogshavn i Bamble for å se avdukingen av ankermonumentet.

Se video av dagens markering nederst i artikkelen.

Morten Meen Gallefos.

– Ankeret skal minne oss på den sårbare naturen vår og at vi må opprettholde en god beredskap, sier Morten Meen Gallefos.

Foto: Anette Dotseth Stensholt / NRK

Det skal stå der for å minne folk om naturens sårbarhet og krefter.

– Ankeret er symbolet på «Full City»-aksjonen. Det er årsaken til at «Full City» rev seg ut fra ankringsposisjon. Det er altså selve årsaken til oljevernaksjonen som var i 2009, sier leder Morten Meen Gallefos i Interkommunalt utvalg mot akuttforurensning i Telemark (IUA), som også var til stede.

Det er takket være han og 100 000 kroner fra kommunen, at ankeret nå er på plass i Bamble. Men det var ikke bare bare å finne det.

– Det tok meg over ett år. Statens Havarikommisjon delte opp bruddstykkene for å ta røntgen og sjekke hvorfor det røyk. Stammen og hjertet var på ville veier, men etter tips fra Statens Havarikommisjon fant vi det og da kunne vi rekonstruere alt. Den ene kloa lå på Eidanger Mek. Den hadde politiet undersøkt.

Begge klørne til det seks tonn tunge ankeret ble revet av. Den ene kloa er funnet og ligger nå ved siden av ankeret i Krogshavn, mens den andre kloa fortsatt ligger på havets bunn.

Les også:

Artikkelen fortsetter under bildet.

«Full City»-ankeret.

Kloa som ligger ved siden av ankeret ble revet løs. – Ankeret mangler begge klørne, og det betyr at det har vært voldsomme krefter i sving for å få dette skipet i drift, sier Bamble-ordfører Jon Pieter Flølo.

Foto: Anette Dotseth Stensholt / NRK

Tøffe naturkrefter

«Full City» hadde 1.020 tonn tungolje og 120 tonn lettolje om bord da det grunnstøtte utenfor Langesund 31. juli 2009.

Ifølge IUA lakk 300 tonn olje ut i sjøen under grunnstøtingen, og en kyststrekning på 75 kilometer mellom Nevlunghavn i Vestfold og Lillesand i Aust-Agder ble tilgriset av tungolje.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Død fugl og Full City

Mellom 2000 og 2500 fugl døde etter Full City-forliset utenfor Langesund i juli 2009.

Foto: Yngve Tørrestad/Joakim Reigstad / NRK

Bamble ble svært berørt av forurensningen, og derfor er ankeret plassert i Krogshavn. Det gleder Bamble-ordfører Jon Pieter Flølo. Han syns ankeret er et symbol på hvor tøffe naturkreftene kan være.

– Det er stort og veier seks tonn. Det viser at naturkreftene kan være tøffe når de klarer å knekke dette her og vi får den situasjonen vi hadde. Det minner oss også på at uønskede hendelser skjer og da må vi ha et planverk og ressurser slik at vi kan begrense skadene så godt som mulig.

– Hvis det samme hadde skjedd i dag, hvordan ville situasjonen vært da?

– Jeg tror situasjonen hadde vært lik på veldig mange måter. Det er ikke så mye som har endret seg i forhold til det. Jeg tror man hadde hatt den samme innsatsen, de samme ressursene, de samme mulighetene og det samme engasjementet fra frivillige og innbyggerne i kommunen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

«Full City»-ankeret.

Havarikommisjonen delte ankeret i flere biter for analysering, og restaureringen ble gjort av elever og fagansatte ved Croftholmen videregående skole.

Foto: Anette Dotseth Stensholt / NRK

Blandede følelser om ankeret

Johan Marius Ly.

Johan Marius Ly syns det er fint med et minnesmerke i Bamble.

Foto: Anette Dotseth Stensholt / NRK

Beredskapsdirektør i Kystverket Johan Marius Ly sier de har gjennomført en ny miljørisiko- og beredskapsanalyse etter «Full City»-ulykken.

– Vi har sett på alle deler av den beredskapen vi trenger i forhold til skipstrafikken. Vi jobber nå med å få inn erfaringene og de anbefalte tiltakene gjennom analysen, som mer oljevernutstyr, å raskere kunne ringe inn havarister og rett og slett være bedre forberedt.

– Hva tenker du om at ankeret er på plass i Krogshavn?

– Det er litt blandede følelser. Det var det som var kilden til at båten gikk på grunn. Det hele startet jo med brudd i ankeret, sier Ly og fortsetter:

– Samtidig syns jeg det er veldig fint å få et minnesmerke på en plass som Krogshavn som var så berørt, så forurenset og et populært utfartsområde. Når folk kommer hit og ser hvor fint det har blitt, så kan de se på ankeret og tenke tilbake til den sommeren da det så helt annerledes ut.

Kystverket jobber fremdeles med «Full City»-saken. Oppgjøret etter alt oljesølet er ennå ikke i havn. Det kinesiske rederiet har til nå tilbakebetalt 170 millioner kroner, men det er fortsatt diskusjoner om rundt 85 millioner.

Snart fire år etter at lasteskipet «Full City» grunnstøtte ved Bamblekysten, er ankeret tilbake.

Se video: Torsdag kunne ordføreren i Bamble endelig avduke selve ankeret fra «Full City»

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark