Hopp til innhold

– Viktigere nå enn på 100 år

Førstkommende onsdag viser Teater Ibsen premieren på nyoppsettingen av «Et dukkehjem». Regissør Andersen T. Andersen mener temaet stykket berører er viktigere enn på over 100 år.

Et dukkehjem

Martin Karelius Østensen spiller «Advokat Helmer» sammen med Marte Magnusdotter Solem i rollen som «Nora».

Foto: NRK

Henrik Ibsens «Et dukkehjem» spilles hver eneste dag minst fire steder verden over. Stykket fokuserer på kjønnsroller, og særlig hovedkarakteren «Nora» har forandret seg i takt med samfunnets syn på kvinner.

– En meningstom staffasje

Anders T. Andersen

Regissør Anders T. Andersen mener stykket er særlig aktuelt i dag.

Foto: NRK

Regissør Anders T. Andersen mener kvinner i dag er i ferd med å bevege seg tilbake til slik de ble fremstilt når stykket først ble skrevet for over 100 år siden. Særlig trekker han frem blogging som en av årsakene.

– Hvis du ser på rosabloggere og fotballfruer og det ene og det andre, så ser du at det handler om kvinner som kjemper for å bli respektert for å være hjemme og «stæsje» opp hus og barn, og legge ut inspirasjon på interiør og shopping. Med andre ord meningstom staffasje som man prøver å gjøre til en essens i livet. Det er trist, sier Andersen.

Marte Magnusdotter Solem spiller Nora i stykket, og mener mange kvinner vil kunne kjenne seg igjen i hennes karakter.

Marte Magnusdotter Solem

Marte Magnusdotter Solem i rollen som «Nora».

Foto: NRK

– På mange måter så er hun er jo et menneske som meste av alt vil bli sett og elsket, og vi er dessverre villige til på la oss trykke ganske langt ned for å få den bekreftelsen, sier hun.

Hun også trekker frem blogging som en viktig essens i utviklingen.

– Fokuset på utseende og selvrealisering i form av å ta seg ut og kunne være hjemme og dyrke det perfekte er jo absolutt en trend, sier Magnusdotter.

Reservasjonsrett og kapitalisme

Men det er ikke bare bloggerne som får gjennomgå. Andersen trekker også frem andre elementer som preger dagens nyhetsbilde.

– En ting er religiøse krefter og reservasjonsrett for kvinner. En annen er at vi har en likestillingsminister som sier at kvinner er medskyldige i voldtekt og det kapitalistiske systemet som bruker en seksualisert kvinne for å selge hva det skal være, imens mannen fremfor alt fremstilles som muskuløs og sterk, forklarer Andersen.

Stykket som har premiere førstkommende onsdag er skrevet om for å treffe publikum på flere områder som vi er i kontakt med til daglig.

– Vi har skrevet stykket om til vår tid og fjernet referanser til datiden, men i like stor grad føler jeg at det er samtiden som igjen har innhentet «Et dukkehjem» dessverre, sier Andersen.

Rettigheter under press

– Vi ser at demokratiet og ytringsfriheten i hele verden er under press og angrep fra mange hold, og det samme er det med kvinners rettigheter. Vi må vi bare fortsette kampen, og ikke ta rettighetene for gitt, avslutter Andersen.

Publikum kan se «Et dukkehjem» fra 5. – 22. mars på Teater Ibsen på Klosterøya i Skien. Siden vil det bli visninger andre steder i Telemark og i Vestfold.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark