Åtte vegger i Sandefjord skal bli nye

SANDEFJORD (NRK): Kunstnere fra alle verdens hjørner er på plass.

Erna Solberg og Anne Strømøy i Sandefjord.

ÅPNINGEN: Erna Solberg deltok på prosjektåpningen mandag formiddag. Her sammen med Anne Strømøy i Visit Vestfold som inviterte prosjektet til Sandefjord.

Foto: John-André Samuelsen / NRK

De neste to ukene skal det males store malerier på åtte vegger i Sandefjord sentrum. Profesjonelle kunstnere fra seks forskjellige land har ansvar for hver sin vegg, og frivillige skal hjelpe til.

Temaet i Sandefjord er inkludering, mangfold og toleranse, og også enslige, mindreårige flyktninger skal sette sitt preg på veggene.

– Det er viktig å ha med alle personer i prosjekter om dette. Det skaper stolthet. De føler seg kanskje litt utenfor, og dette er en rask måte å integrere dem på. De får uttrykt seg, sier prosjektleder Peter Claesson.

Prosjektet heter «Art for all», og Claesson og kona Sharon startet i Ecuador i 1995. Deretter har prosjektet spredd seg til flere land verden rundt. Etter Sandefjord, bærer turen videre til Marokko.

Tre ungdommer som deltar i prosjektet.

SPENTE: Ungdommene NRK snakket med vet foreløpig ikke hvordan veggene kommer til å se ut, men de er spente på hvordan de neste to ukene kommer til å bli.

Foto: John-André Samuelsen / NRK

Glad for tiltaket

Statsminister Erna Solberg var til stede under åpningen i Sandefjord mandag. Hun synes det er et flott prosjekt.

– Det å bruke kunst som et grunnlag for å møtes og bli kjent med hverandre, er et veldig fint tiltak, sier hun.

– Vi trenger enda flere kommuner som er opptatt av å skape felles arenaer på tvers av hvor man egentlig kommer fra, og skape møtepunkter for folk. Det er en viktig del av den hverdagsinkluderingen som vi trenger i vårt samfunn, fortsetter hun.

Erik Okdeh fra USA er blant kunstnerne. Han er fornøyd med veggen han er utdelt.

– Det er en fantastisk vegg. Det ser bra ut, og jeg gleder meg til å male på den, sier han.