Hopp til innhold

– Hatet forsvinner på Bastøy

Innsatte har fortalt hva som skjer når de kommer fra et lukket til et åpent fengsel.

Henning Wick holder i stålstang

FORSKJELL: Henning Wicks erfaring er at det er mye snakk om kriminalitet i lukkede fengsler. – I åpent fengsel opplevde jeg at var det ikke snakk om det i det hele tatt. Du har så mye annet å gjøre, sier han.

Foto: Vegard Unger Ellefsen / NRK

Hatet mange innsatte har, forsvinner når de kommer til åpen soning på Bastøy fengsel. Det kommer frem i en nylig skrevet forskningsrapport av Ellen Andvig og Liv Hanson Ausland ved Institutt for helse-, sosial- og velferdsfag ved Universitetet i Sørøst-Norge, og fengselsleder Tom Eberhardt.

115 menn soner på Bastøy. Forskerne Andvig og Ausland har snakket med flere av dem.

– De snakker om at det oppstår et hat mot samfunnet når de er i et høysikkerhetsfengsel. Når de blir mye isolert, er mye alene, ikke får ordnet opp i forhold hjem og ikke har så mye kontakt med livet utenfor, sier Andvig.

– Hva er det med Bastøy som gjør at det forsvinner?

– De opplever at de møter vennligsinnede ansatte som viser dem respekt, anerkjennelse og hjelper dem med å løse praktiske forhold. De opplever også å jobbe i fellesskap med meningsfulle oppgaver.

Gode følelser

Ausland påpeker at det også er viktig at det er bruk for hver eneste person i arbeidet på øya utenfor Horten. Det gjør at også gode følelser kommer frem, mener hun.

– De forteller at de blir kjent med følelsene sine på Bastøy, følelser de stengte ute i høysikkerhetsfengselet.

– På Bastøy er åpenheten til samfunnet mye nærmere, og da kommer også følelsene nærmere. Det åpner for muligheten til å bearbeide disse følelsene på en helt annen måte.

Bastøy fengsel

ARBEIDSERFARING: De innsatte på Bastøy jobber i blant annet butikk, fjøs og med økologisk landbruk.

Foto: Kristin Heien

Kjenner seg igjen

Henning Wick (43) kjenner seg igjen i det forskerne beskriver. Han var i det kriminelle miljøet i Tønsberg i 20 år, og har vært inn og ut av fengsler, både høysikkerhetsfengsler og åpne fengsler.

Han mener at jo mer tid en tilbringer innelåst på en celle, jo mer sinne bygger seg opp.

Han har sonet på Bastøy, og er enig i at hatet forsvinner under slik soning.

– Det er som å komme fra helvete og rett til himmelen. Da kan du endelig begynne å bruke hodet ditt. Du trenger ikke å bruke hodet i et lukket fengsel. Der går alt på automatikk, du blir en zombie.

«Alfa omega»

Wick er nå rusfri og har ikke vært i fengsel på mange år. Han har fast jobb og er keeper på førstelaget til Frelsesarmeens gatefotballag.

43-åringen mener at å være innom et åpent fengsel mot slutten av soninga, er «alfa omega» for at en person skal kunne klare seg.

Han understreker at en skal ta straffen sin, men at det er viktig å få tilvendt seg et vanlig liv på mot slutten av soningen, som på Bastøy.

– Der står du opp, lager din egen frokost, må komme deg på jobb og lage matpakka selv. Det gjør du ikke på lukket fengsel.