Hopp til innhold

– Viktig med åpne dører i voldtektssaker

TØNSBERG (NRK): At voldtektssaker går for åpne dører kan være positivt. Det mener både statsadvokat Alf Martin Evensen og bistandsadvokat Rita Helene Aase.

Statsadvokat Alf Martin Evensen

Statsadvokat Alf Martin Evensen ba torsdag om 45 dager ubetinget fengsel, samt en betydelig samfunnsstraff, for to tenåringsgutter som er tiltalt for voldtektsforsøk på en fest på Nøtterøy i fjor.

Foto: Lina Hekkli / NRK

To tenåringsgutter møtte onsdag og torsdag i Tønsberg tingrett tiltalt for forsøk på voldtekt under søvn på en fest på Nøtterøy i fjor, samt filming og distribusjon av overgrepsfilmer.

Statsadvokat Alf Martin Evensen, som er aktor i saken, mener det er bra at historiene blir kjent.

– Det er viktig at det også i offentligheten kommer fram hvordan disse festene og historiene kan utfolde seg. Jeg er glad for at pressen får være til stede, slik at dette blir formidlet til andre.

Evensen får støtte fra den fornærmede jentas bistandsadvokat.

– Jeg oppfordrer alltid mine klienter til å ønske åpne dører, men det er selvfølgelig individuelt hva de vil. I akkurat denne saken ønsket min klient at folk skulle få vite hva som har skjedd, sier Rita Helene Aase.

Ba om ubetinget fengsel

Aktor Evensen ba i dag om 45 dager ubetinget fengsel og 422 timers samfunnsstraff for de to tenåringsguttene som er tiltalt.

På et nachspiel skal jenta først ha vært med på frivillig sex med flere, men etter hvert motsatt seg seksuelle handlinger. Guttene har filmet og tatt bilder av det som skjedde. I ettertid ble disse distribuert til medelever på skolen.

Uavhengig av skyld i denne saken er dette en historie om en hjemme alene-fest som har fått store konsekvenser for fornærmede og som kan få det for tiltalte, som alle var bare 16 år den gangen.

Voldsomme konsekvenser

Statsadvokaten mener ikke at ungdommen nå til dags er verre enn før, men at konsekvensene som følger med sosiale medier og bilder krever enda mer ansvarsbevissthet.

– Konsekvensene blir voldsomt mye større når ting blir filmet. Krenkelsen mot fornærmede er jo at den nesten blir evigvarende. Hun vil trolig alltid føle usikkerhet om hvor mange som har sett filmen og om det fortsatt finnes opptak, tror Evensen.

Den fornærmede jenta følte seg så utstøtt at hun sluttet på skolen og flyttet til en annen del av landet.

– Denne saken er et bevis på at det skjer ting der ute som ikke alltid er like velfundert og lurt av ungdommene våre, så følg med, er statsadvokat Alf Martin Evensens klare oppfordring.

Begge de tiltalte guttene nekter straffskyld. Advokatene deres ba derfor retten frifinne dem. Dom er ventet i løpet av neste uke.