– Vi vil angre på de dårlige mobilbildene

PORSGRUNN/BAMBLE/OSLO (NRK): Deler av den nasjonale fotoskatten vår vil forsvinne hvis vi ikke setter mer fokus på bildekvaliteten, mener en av Norges fremste fotografer Morten Krogvold.

Emily Berg-Edwards, Maria Eriksen og Sunniva Tangvall

Emily Berg-Edwards, Maria Eriksen og Sunniva Tangvall ved Bamble videregående skole sier de ikke har tenkt over at bildene de tar enten forsvinner eller har for dårlig kvalitet til å settes inn i album.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

– Det eneste som overlever oss, som er igjen når alle andre rundt oss er døde, er et fotografi. Den digitale utviklinga gjør at mange bilder vil forsvinne, eller bildene vil være av såpass dårlig kvalitet at de ikke er noe særlig å se på.

Morten Krogvold

Morten Krogvold er oppriktig bekymra for trenden hvor vi tar til takke med stadig dårligere kvalitet på bildene våre.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Ordene kommer fra fotograf Morten Krogvold, som lever og ånder for de gode bildene.

I dag har alle kameraet i lomma eller veska, og vi lagrer og deler mobilbilder som ofte er av dårlig kvalitet.

– Alle som blir spurt om hva de vil redde ut av et brennende hus, svarer at de vil ta med seg fotoalbumene. Problemet er at ingen lenger lager fotoalbum, noe som gjør at minnene våre forsvinner sammen med den teknologiske utviklinga.

  • Hør mer av hva fotografen sier om dårlige mobilbilder nederst i artikkelen

Fotomarkedet i voldsom endring

Den anerkjente portrettfotografen har ikke statistikken med seg.

Kommunikasjonssjef i Elkjøp Øystein Schmidt sier at salget av kompaktkameraer har gått ned med hele 70 prosent de siste fem årene. Salget av speilreflekskameraer er halvert de siste tolv månedene.

– Samtidig er actionkameraer voldsomt i vinden, og her er salget tredoblet de siste 18 månedene. Totalt kan vi si at markedet for foto er i voldsom endring for tiden, sier Schmidt til NRK.

Les også:

Snapchat-bilder som er printet ut

Snapchat-bildene vi skriver ut blir ikke særlig bra, men mange tar til takke med dette.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

– Har ingen album å vise barnebarna

Emily Berg-Edwards, Maria Eriksen og Sunniva Tangvall ved Bamble videregående skole sender flere titalls Snapchat-bilder hver eneste dag.

Mobilkamera

Linsen til et mobilkamera kan være så liten som én millimeter, så det er ikke så rart at noen bilder blir dårlige, forteller Andreas Malmgren-Johannessen hos Japan Photo.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

– Vi har ikke tenkt noe særlig over at bildene er av dårlig kvalitet. Noen bilder lagres og legges ut på nytt, men vi har ingen bedre alternativer enn de bildene vi tar med mobilen uansett.

– Har dere fotoalbum å vise barnebarna?

– Nei, de bildene er nok vekk innen den tid. Ellers får de se bildene på nettbrettene våre, sier Emily Berg-Edwards.

Skuffede kunder i fotobutikken

Andreas Malmgren-Johannessen ved Japan Photo i Porsgrunn forteller om kunder som får seg en litt av en overraskelse når de skal fremkalle bilder.

– De blir ofte veldig overrasket over at bildene er dårlige. De fleste tar bilder med mobilen, og da har vi oss selv å takke.

– Er ikke teknologien hele tiden i endring, så mobilkameraene blir bedre og bedre?

– Jo, så absolutt. Jeg er sikker på at mobilkameraene kun vil bli bedre, men de klarer aldri å erstatte et ordentlig speilreflekskamera.

Se video av Andreas som viser fram hvor lite et mobilkamera er:

Enorm forskjell på mobilkamera og fotokamera

NB: Til høsten lager NRK reality av mobilfotografering. Seks deltakere skal konkurrere om å ta de beste Instagram-bildene, hvor til slutt en vinner stikker av med en reisepremie.