Hopp til innhold

– Tvangsinnleggelse av gravide rusmisbrukere fungerer

For flere gravide rusmisbrukere blir tvangsinnleggelse et vendepunkt i livet. Det viser en ny rapport fra Borgestadklinikken i Skien.

Sylvi Egeland.

Alle gravide får tilbud om en gipsavstøpning av magen. Gipsen blir etterpå malt og dekorert av den vordende moren. Jordmor Sylvi Egeland kan fortelle at hun ofte ser positive endringer hos mor under svangerskapet.

Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK

Borgestadklinikken har oppsummert hva 16 år med en lov om tvangsinnleggelse av gravide rusmisbrukere har betydd.

Ragnhild Lien Myrholt.

Ragnhild Lien Myrholt er enhetsleder for familie- og skjermet enhet ved Borgestadklinikken.

Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK

Fra loven kom i 1996, har 189 gravide rusmisbrukere vært innlagt. Resultatene viser at stadig flere av dem beholder omsorgen for barnet etter fødsel.

Rundt halvparten av kvinnene som har vært inne til behandling, får beholde barnet.

– Erfaringene viser at det er avgjørende at kvinnene blir sendt til behandling så tidlig som mulig i svangerskapet, sier enhetsleder Ragnhild Lien Myrholt ved Borgestadklinikken.

Når fødselen er vel overstått, blir tvangen opphevet.

Hadde angst for at babyen skulle dø

På Borgestadklinikken i Skien møter NRK.no en stolt mor til en liten jente. Jordmor Sylvi Egeland har fulgt henne siden hun ble lagt inn på tvang, 11 uker på vei. Utenpå ser de to ut som hvem som helst mor og datter, men veien har vært lang.

Kvinnen, som ønsker å være anonym, er en av flere som har blitt tvangsinnlagt fordi rusmisbruk kan skade barnet i magen. For den nybakte moren ble tvangsinnleggelsen et vendepunkt.

– Det har betydd utrolig mye. Først og fremst at jeg var sikret førsteklasses behandling hele veien. Hadde jeg vært frivillig, så hadde jeg ikke vært sikret plass, sier hun.

Hun hadde angst for at babyen skulle død, og syns det var trygt å kunne komme til Borgestadklinikken og få høre hjerteslagene.

– Kvinnene får stjerner i øynene

– Det å være tvangsinnlagt og gravid er ikke enkelt, sier Egeland.

Hun forteller at det ofte skjer noe positivt med kvinnene under svangerskapet.

– Etter hvert så begynner brikkene å falle på plass. Kvinnene begynner å smile og får stjerner i øynene, forteller hun.

Rusmisbruk gjør at alle gravide her har et risikosvangerskap. For Egeland er det en selvfølge at alle skal få hjelp til det beste for mor og barn.

– Kvinnene her er redde for at de har ruset barnet sitt. Da tenker jeg alltid at vi ikke kan forandre det de har gjort, men at vi kan hjelpe dem videre til et rusfritt liv, sier hun til NRK.no.

Har noen å snakke med

For moren med en liten jente på tre og en halv måned er gleden stor over å ha plass på familieenheten på Borgestadklinikken. Her bor mange med de samme utfordringene i livet.

Sammen med barnefaren trives de godt i de trygge omgivelsene, langt borte fra rusen.

– Vi er en lykkelig familie her. Vi har noen å snakke med og noen til å dele erfaringer med, sier moren.

For jordmoren er arbeidet med kvinnene krevende, men givende.

– Det er ganske underlig når jeg beveger meg rundt i Grenland og plutselig får et klapp på skulderen av en mamma som sier at det er ti år siden jeg var hos dere og jeg lever et helt normalt liv nå. Jeg har fått beholde barnet mitt.

– Det ser jeg ofte. Da tenker jeg at arbeidet er krevende, men vel verdt det.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark