Hopp til innhold

– Du er de redde barns evige stemme

Øivind Aschjem i Alternativ til vold har skrevet en sang til minne om åtte år gamle Christoffer Gjerstad Kihle, som døde etter å ha blitt utsatt for vold hjemme.

Video "Unnskyld, Christoffer"

Christoffer Gjerstad Kihle døde bare åtte år gammel etter å ha blitt utsatt for vold i hjemmet. – Sangen 'Unnskyld, Christoffer' er tilegnet denne gutten som døde der barn skal være aller tryggest, nemlig hjemme, sier Øivind Aschjem i Alternativ til vold.

"Unnskyld, Christoffer, skammen er vår. Vi så deg, men lot deg gå helt alene. Det var ikke dette du skulle fortjene..."

Slik begynner sangen som Øivind Aschjem og Svein Anders Kvellestad har skrevet som en kollektiv unnskyldning til Christoffer Gjerstad Kihle, som døde bare 8 år gammel.

– Har berørt veldig mange

I 2009 ble stefaren dømt til åtte års fengsel for å ha påført gutten dødelige skader. I sommer ble Christoffers mor tiltalt for passiv medvirkning til vold.

– Fortellingen om Christoffer har vel berørt veldig mange mennesker i Norge. I mitt arbeid mot vold mot barn, så ser jeg at redde barn har veldig dårlig tid. Vi kan aldri måtte oppleve en historie til som ligner Christoffers historie, sier Øivind Aschjem, leder for Alternativ til vold i Telemark.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Øivind Aschjem

– Redde barn har veldig dårlig tid, sier Øivind Aschjem. Han håper sangen kan få noen foreldre til å tenke seg om.

Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK

– Vi må ikke glemme Christoffer

I Kodal er Christoffers mormor svært glad for sangen. Hun mener det er på sin plass at samfunnet sier unnskyld til Christoffer.

– Jeg synes det var veldig fint, fordi vi må ikke glemme Christoffer, sier Ragnhild Gjerstad.

Selv har hun engasjert seg sterkt for å hjelpe barn som Christoffer.

– Så lenge jeg lever, så skal jeg stå på for barnas rettssikkerhet, sier Gjerstad.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ragnhild Gjerstad

Christoffers mormor, Ragnhild Gjerstad, er glad for sangen. – Vi må aldri glemme Christoffer, sier hun.

Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK

Kollektiv unnskyldning

Sangteksten er en kollektiv unnskyldning fra alle, til Christoffer. Produksjonen av videoen er finansiert av Justisdepartementet, og videoen skal legges ut på nettstedet reddesmå.no.

Øivind Aschjem håper den kan hjelpe flere barn.

– Jeg håper at noen foreldre som ser denne videoen, og hører denne sangen skal tenke seg om en gang til, se på barnet sitt og tenke - dette er det viktigste i verden å beskytte, sier Aschjem.