– Unge tror de ikke vet nok til å stemme

Freja Ellefsen er valgaktivist og skal få de unge til å bruke stemmeretten sin.

Freja Ellefsen

ENGASJERT: Freja Ellefsen (18) fra Sandefjord er speider og valgaktivist. Nå skal hun få andre unge til å delta i stortingsvalget.

Foto: Privat

– Det å få lov til å stemme er en fantastisk mulighet. Våre stemmer er like viktige som andres, sier Freja Ellefsen (18), valgaktivist for "Unge stemmer 2017" i regi av Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU).

LNU har engasjert hundrevis av valgaktivister som skal fokusere på saker som er viktige for unge under valget 2017 og inspirere ungdom til å stemme gjennom små aksjoner.

Forhåndsstemmeklubber

– Vi har forhåndsstemmeklubber og seminarer der vi drar sammen og stemmer, i tillegg deler vi informasjon om valgomater og hvordan de kan bruke dem, deler valgvideoer og er til stede der unge er og snakker om valget, sier Ellefsen.

Selv om unge kan være engasjerte er det ikke alle som bruker stemmeretten sin. 18-åringen tror flere unge føler seg usikre på om de vet nok.

– De tror de må vite mer før de bestemmer seg og vår oppgave er å vise at det ikke er så skummelt som de tror det er, sier den engasjerte valgaktivisten.

Prestasjonsgenerasjonen

Men det er ikke bare usikkerhet som gjør at flere unge ikke engasjerer seg. For mange handler det også om hvor man er i livet, mener Freja Ellefsen.

– Det å ha usikre forhold rundt seg, for eksempel ikke ha fast jobb, gjør at mange voksne ikke stemmer og slik er det for unge også. I tillegg har prestasjonsgenerasjonen, ideen om at de ikke vet nok til å stemme, sier Ellefsen.

Freja Ellefsen er speider og har nylig kommet hjem fra en internasjonal konferanse i Aserbajdsjan. Hun synes det er viktig å bidra til at flere unge bruker stemmeretten sin.

– Jeg har fått litt internasjonal erfaring og har sett hvor viktig dette er. Å stemme er et viktig samfunnsansvar og enkelt å gjøre noe med, sier Ellefsen.