– Trist at Birkeland trekker seg

Fylkesleder i Telemark Høyre, Gunn Marit Helgesen sier hun likevel har forståelse for at Bjørn Sverre Birkeland i Tinn Høyre, føler seg frustrert etter sykehusnedleggelsen på Rjukan.

Gunn Marit Helgesen

Fylkesleder i Telemark Høyre, Gunn Marit Helgesen, sier hun forstår Bjørn Sverre Birkelands frustrasjon.

Foto: Anne Lognvik / NRK

I et brev til Tinn kommune forklarer lederen for Tinn Høyre, Bjørn Sverre Birkeland at han ikke lenger ønsker å være en del av partiet han mener har sviktet totalt. I stedet melder han seg inn i Senterpartiet.

Dette er noe av det han skriver i brevet:

«Selv er jeg Høyremann i ideologi, men nå har Høyre sentralt så til de grader sviktet «Bygde-Høgre» og distriktspolitikken at det er skammelig. Det har vært en årelang tradisjon for at Høyre sentralt spiller på lag med ”«Bygde Høgre», men så er altså ikke tilfelle lenger. Da blir det umulig for meg å være med i partiet, og å lede lokalpartiet videre. Derfor har jeg valgt å melde meg ut av Høyre.»

– Jeg synes det er trist at han velger å forlate partiet. Jeg har satt pris på hans ærlighet, sier hun til NRK.no.

Sagaen om Rjukan sykehus endte til slutt med at Høyres helseminister, Bent Høie, personlig tok den endelige avgjørelsen om å legge ned.

Lett å skjønne skuffelsen

Bjørn Sverre Birkeland

Leder av Tinn Høyre, Bjørn Sverre Birkeland melder seg ut av partiet i protest.

Foto: Johs Apold / NRK

Helgesen sier at hun har forståelse for at Birkeland føler seg lurt og frustrert.

– Det er lett å forstå skuffelsen til Tinn Høyre, men vi opplever alle at den saken vi brenner for får et annet utfall enn vi håpet på.

Birkeland sier til NRK at han føler seg rundlurt av partiet sentralt, og at han har løyet til folk mot sin viten og vilje. Helgesen sier hun ser poenget.

– Høyre sentralt har jo vært veldig opptatt av å snakke om at vi skal ha en offensiv helsepolitikk, hvor det skal være et godt sykehustilbud til alle. Jeg skjønner følelsen Birkeland sitter med, og respekterer den, sier hun.

– Har Høyre brutt løftene til velgerne sine i denne saken?

– Det er alltid et definisjonsspørsmål. Jeg konstaterer at for Birkeland var det så alvorlig at han mener han er lurt. Det vil ikke jeg kommentere ytterligere, sier Helgesen.