Hopp til innhold

– En rigid, diskriminerende og trakasserende holdning

– Transpersoner i Norge blir diskriminert i arbeidslivet, hevder Eva Michelson, som selv er transperson.

Eva Michelson.

Eva Michelson skiftet kjønn for ti år siden. – Jeg har klart meg, men de som kommer etter oss skal ikke oppleve det samme helvete og den samme trakasseringen som vi har opplevd, sier hun.

Foto: Helga Tunheim / NRK

Hun har lenge slitt med å få jobb, fordi hun ikke får dokumentert tidligere arbeidserfaring. Nå håper hun på endringer i arbeidsmiljøloven.

Les også:

– Kunne ikke dokumentere tidligere yrkespraksis

Eva Michelson jobber som vaktmester på Folkets Hus i Sandefjord, men veien til en jobb har vært lang etter at hun skiftet kjønn for ti år siden.

Hun forteller at hun har møtt mye fordommer når hun har søkt jobber. I tillegg har tidligere arbeidsgivere nektet å gi henne nye attester.

– Det var ikke deres vedkommende at jeg skiftet kjønn og navn. Dermed var de ikke interessert i å gjøre noe med det. 20 år av min yrkespraksis kunne jeg da ikke dokumentere med mitt riktige navn, sier hun.

– En rigid og stivbeint holdning

Michelson vil at loven skal gjøres om slik at tidligere arbeidsgivere ikke lenger kan nekte å skrive ut nye arbeids- og tjenestebevis. Men politikerne vil ikke gjøre noe med loven.

– Jeg tenker dette er en byråkratisk, rigid, stivbeint, diskriminerende og trakasserende holdning. Det er bare et behov for en enkel forandring i arbeidsmiljøloven for å fjerne denne hindringen.

Arbeidsdepartementet kunne ikke la seg intervjue i dag, men skriver i en e-post til NRK.no at det vil være i strid med lovens system og oppbygging å regulere så spesifikt en gruppe arbeidstakere eller et konkret behov.

Les også:

– Jeg har klart meg, men de som kommer etter oss skal ikke oppleve det samme helvete og den samme trakasseringen som vi har opplevd. Det er helt unødvendig, sier Michelson.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark