– Svindlet gjennom måneder

NOTODDEN/PORSGRUNN/SKIEN (NRK): Et stort antall nettbrukere hevder de har blitt svindlet ved å trykke seg inn på ulike annonser på internett. De har opplevd at kontoen har blitt tappet for flere tusen kroner.

Astrid Ramstad

Astrid Ramstad mener hun ble svindlet på internett. Over 1000 kroner ble tappet fra kontoen hennes gjennom flere måneder.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

– Jeg trykte på en annonse på Facebook. Det burde jeg ikke gjort. Jeg oppdaget ikke at noe var galt før det hadde gått flere måneder, sier Astrid Ramstad.

Hun oppdaget ved en tilfeldighet at det var blitt borte penger fra kontoen hennes. Flere ganger over flere måneder var det trukket penger.

– Totalt var det blitt borte i overkant av 1000 kroner. Jeg har aldri inngått noen avtale med dette selskapet.

Les også:

– Svindlet for 5000 kroner

Selskapet som skal ha svindlet Astrid Ramstad er Backupbox. Dette firmaet satser på digital lagring, og bruker blant annet Facebook til å annonsere. Flere lar seg friste av ulike tilbud, men ender i stedet opp med følelsen av å bli svindlet.

– Jeg har blitt svindlet, det er det ikke tvil om. Backupbox har trukket 44 euro i måneden fra min konto i lang tid. Totalt er det tatt 5000 kroner. Jeg har aldri inngått noen avtale med dem, sier Åse Normann.

Åse Normann skulle betale seks kroner for frimerke, og så skulle hun få tilsendt gratis parfyme. Slike lokketilbud er felles for flere av dem som har blitt trukket månedlige beløp fra Backupbox. NRK har vært i kontakt med flere som mener de er blitt lurt av dette firmaet.

– Jeg skulle aldri lagt igjen kontonummeret mitt på den siden. Det angrer jeg på, men jeg har aldri inngått noen avtale med dem. Jeg har vært i kontakt med flere andre som opplever Backupbox på samme måten, sier Normann.

Backupbox

Dette er hentet fra Facebook der flere er frustrert over hvordan de mener de har blitt lurt av Backupbox.

Foto: print screen

– Fremtidens ranere

– I teorien er det mulig å tappe kontoer på denne måten. Jo mindre beløpet er jo vanskeligere er det å oppdage. Vi får noen henvendelser fra folk som har blitt lurt på nett. Vi og de fleste andre banker har gode sikkerhetsapparat som fanger opp slikt, sier banksjef i Sparebank 1 Telemark Per Halvorsen.

Han ber folk være forsiktige når de kjøper ting på nett.

– Det er viktig å vise varsomhet. Men i mange saker betaler bankene tilbake penger til folk som har blitt lurt. Vi ser at det er færre bankran nå, fremtidens ranere lurer folk på nettet, sier Halvorsen.

Per Halvorsen, banksjef Sparebank1 Telemark

Banksjef i Sparebank 1 Telemark ber folk være varsomme når de handler på nett.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Politiet i Telemark har loggført en henvendelse knyttet til Backupbox, men ikke tatt imot noen anmeldelser.

Pernille Christensen i Backupbox skriver i en e-post til NRK at de er lei seg for at enkelte ikke er fornøyd med deres tjenester. Hun skriver videre at hun anbefaler misfornøyde kunder til å ta kontakt med deres kundeservice.